Abaúj

2019.08.06. 14:00

Azt hitték, a pálya nekik is hoz munkát

Az épülő M30-as mentén nem az Abaújban élő embereket alkalmazzák.

Hegyi Erika

Munkagépek az M30-as építkezésénél

Az abaúji települések álláskeresői azt hitték, hogy ha elkezdődik az M30-as gyorsforgalmi út építése, akkor helyben lesz munkájuk, és jól is fognak keresni. Úgy számítottak, hogy a beruházásnak sok segédmunkásra lesz majd szüksége. Azonban nem így történt. Hogy miért? Erről az épülő M30-as mellett fekvő települések polgármesterei meséltek lapunknak.

Összeszokott brigádok

Fulókércsen Mata Imre arról számolt be, hogy a községben az emberek 70 százaléka küszködik, azaz napról napra él. Mégpedig azért, mert a közmunkabér alacsony, a valódi munkahelyek pedig messze vannak.

– Azt hittük, hogy ha elkezdődik az autópálya építése, nagy szükség lesz a munkavállalókra. De nem így lett. A régészeti feltárásokhoz kellett néhány fizikai munkás, de az utat összeszokott brigádok építik, akik megfelelő szakértelemmel rendelkeznek. Sofőrt és nehézgépkezelőt keresnének, de ezek a tanfolyamok nagyon drágák, a közmunkából élők nem tudják elvégezni – sorolta a polgármester. Megjegyezte: az önkormányzat most próbál tanfolyamot szervezni, hogy az emberek megszerezhessék a megfelelő jogosítványt.

A fulókércsiek Szlovákiában vagy Miskolcon vállalnak munkát, de a buszok már hajnalban indulnak, és a munka végeztével az emberek csak este érnek haza. Ezt nem mindenki bírja – mondja a polgármester, ezért is reménykedtek abban, hogy az M30-as építése helyben teremt majd megélhetést.

Saját embereikkel

Hasonló gondokról számolt be lapunknak Tóth István, Szalaszend polgármestere.

Mint fogalmazott, valóban csak a régészeti feltárásokhoz volt szükség néhány emberre, de annak a munkának is lassan vége. Egy-két helyi ember a forgalomirányításban segít, de a munkalehetőséghez jutó emberek száma igencsak csekély az összes álláskeresőhöz képest.

– Pedig a szalaszendi emberek nagyon számítottak rá, hogy jó bérért, a lakóhelyükhöz közel dolgozhatnak majd. Volt olyan ember, aki azért nem jött közmunkára, mert az útépítés adta lehetőségben reménykedett. Azonban a kivitelező cégek hozták a saját embereiket, a helyieket nem vették föl. A települések vezetőinek nincs ráhatásuk a magáncégekre, nem tudják arra biztatni a kivitelezőket, hogy abaújiakat alkalmazzanak. Szalaszenden több mint száz álláskereső van jelenleg. Egyharmaduk közmunkás, egy részük nem akar dolgozni, de vannak olyanok is, akik valódi munkahelyet kerestek. Többnyire napi foglalkoztatásban dolgoznak az építőiparban vagy Szlovákiában szolgáltató cégeknél – sorolta Tóth István.

Érdeklődtünk Hidasnémetiben is. Becse Csaba polgármestertől megtudtuk, a településen élők közül néhányan sofőrként dolgoznak az építkezésen, teherautóval földet és sódert szállítanak. Náluk egyébként már nincs sok munkanélküli, a közmunkások is lassan elfogynak. Aki dolgozni akart, az talált munkát a közeli Szlovákiában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában