Kertművelés

2019.07.31. 13:30

Se sok ne legyen, se kevés

Az aktuális kerti munkák között kiemelt figyelmet kap az öntözés és a talajlazítás.

Horváth Imre

Fontos a megfelelő öntözés

Forrás: Dreamstime

Gyorsan peregnek a naptár lapjai, és máris benne járunk az augusztusban, ami az utolsó nyári hónap, így – ha normál időjárást feltételezünk – az utolsó olyan időszak az évben, amikor nyári körülmények között kertészkedhetünk.

Lehet még ültetni

Persze az utóbbi években láttunk éppen eleget „karón varjút”, vagyis az időjárás szeszélyes és változékony volta tréfálta már meg és segítette is a kertészkedőket, így voltak elég meleg őszök, amik miatt még októberben és novemberben is terméseket szüretelhettünk, és nemhogy a másod-, de még a harmadvetés is rendben beérett.

Ha pedig a másodvetést emlegettük, akkor először is említsük meg, hogy ebben a hónapban még mindig sok minden a földbe kerülhet, normál időjárás mellett is beérnek a rövid tenyészidejű zöldségek, ha időben vetjük. S hogy pontosan mit? Például mehet a borsó, kínai kel, vörös káposzta, kelbimbó, őszi és téli retek, cékla, salátafélék.

Nagyon csalóka tud lenni az időjárás, ugyanis hirtelen nagy eső esik le rövid idő alatt, viszont lehet, hogy egy óra múlva már forróság van, és az erős napsütés gyorsan tudja kirántani a földből a nedvességet, ahogy az is igaz, hogy egy látszólag kiszáradt, repedezett talajban öt-tíz centi mélyen már „állhat a víz”. Érdemes tehát körültekintően öntözni, leellenőrizve a talaj nedvességtartalmát, hogy se kevés ne legyen, se túl ne öntözzünk semmit! A gyakori esők és a nagy meleg miatt pedig sokkal jobban ülepedik, tömörödik a talaj, mint egyébként, tehát ne hagyjuk ki a kapálást, még akkor sem, ha nem gazos a veteményes – bár ebben az időben a dudva is szinte szemmel láthatóan növekszik.

Ha még nem tettük meg, akkor kezdjünk el magot félretenni jövőre, illetve a málna, szeder, egres, ribiszke és fekete ribizli is metszhető, ha nem vagyunk még túl ezen a feladaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában