kórházi fejlesztés

2019.07.04. 09:00

Modern körülmények között a kézsebészeten

Újabb fejlesztésről számoltak be a megyei kórházban.

Bájer Máté

Dr. Szabó Zsolt a felújított kórteremben

Fotó: Ádám János

„Az emberi kéz, bár nagyon pici műszer, de ha valami történik vele, az az esetek többségében munkaképtelenséget okoz, hiába működik ezen kívül makulátlanul a teljes szervezetünk” – vezette fel dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a sajtótájékoztató fő témáját, majd így folytatta: „a kézsebészet olyan szintű műtéti technológiát és hátteret igényel, amiért húzóágazata az intézménynek. Emellett a régióban az egyetlen ellátóhely, ami a legmagasabb szinten tudja ezt a szolgáltatást nyújtani a betegeknek”.

 

Korábban a kézsebészet a nefrológia épületében működött. A nefrológiai centrumban azonban átszervezés történt, ezért vált időszerűvé a kézsebészet költöztetése. A sebészeti épületen belül folytatja működését a szakrendelés megújult, modernebb környezetben. A felújítást egy adományozó cég végezte, ami az építészeti munkákat vállalta magára.

„Az agynak körülbelül a kétharmadát a hüvelykujj és a kézujjak foglalják el mind az érző, mind a mozgató területeken. Ha az agyi reprezentáció alapján nézne ki az ember, különösen torz lény lenne, hatalmas ujjakkal és kezekkel” – érzékeltette a terület fontosságát dr. Szabó Zsolt kézsebész. Azt is elmondta, hogy a kézsebészet tizenkét éve működik önálló részlegként, a traumatológiai osztálytól elkülönülve. Tapasztalatai szerint, míg régebben az ipari balesetek okozták a legtöbb kézsérülést, manapság a számítógép-használat, a mobilok használata, a különböző zsugorodások, sorvadások, kopások kerültek előtérbe. Megszaporodott a kézbetegségek száma. „Jelenleg nyolc kézsebész szakorvos dolgozik nálunk. Eljutottunk oda, hogy a megyei kórház kézsebészete az első számú kézsebészeti ellátóhely Magyarországon, ahol évente több mint 2500 műtétet végeznek” – mondta dr. Szabó Zsolt főorvos.

Négy kórterem, ambulancia, szakrendelők, iroda, raktár és nővérszoba is helyet kapott a korszerűen kialakított, új kézsebészeti részlegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában