Helyi közélet

2019.07.16. 11:30

Itt a dinnyeszezon

Megjelentek a piacokon a magyar dinnyék, akár szeptember közepéig tarthat a dinnyeszezon.

Bájer Máté

Nagy Zsuzsanna, árus

Fotó: Ádám János

A jó görögdinnye húsa édes, a puhatolózó paskolásra lágy baritonkongással válaszol, hasa sárga, héja vékony és zöld, a tetején elszáradt köldökzsinórként csüngő szármaradvány tanúskodik arról, hogy érett példánnyal van dolgunk. Bár importárut már nyár eleje óta kaphatunk, az igazi szezon a múlt héten startolt el. Mostanában kerülnek ugyanis terítékre a magyar dinnyék.

Megkésve kezdődött a szezon

Ledó Ferenc a FruitVeb zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet elnöke szerint jó minőségű, édes dinnyék jellemzik majd a nyarat. Az idei termés előreláthatóan számokban ugyan bizonyos fokú mennyiségi csökkenést mutat a tavalyi évhez képest, de a szezon akár kora őszig is kitolódhat, ha megfelelő lesz augusztusban az időjárás. A szakértő úgy véli, az évben 180–200 ezer tonna magyar dinnyére számíthatunk, ám ennek a mennyiségnek csak egy bizonyos részével találkozhatunk majd a hazai pultokon, ugyanis 50–60 ezer tonna a külföldi árusokhoz kerül. Főleg a német, lengyel és cseh piacok értékesítik majd az exportra termelt görögdinnyéket.

Csibi Noel Dominik

A szezon kitolódott, ami egyértelműen az időjárás számlájára írható. Egy optimális évben június végén már megkezdődik a dinnyeárusítás. Ettől eltérően idén még csak külföldről hozott zöld héjúakkal találkozhattunk. Ennek oka, hogy a korai vetések nem sikerültek túl jóra: az áprilisban és májusban uralkodó alacsony hőmérséklet következtében csak múlt héten kerültek a pultokra az első magyar dinnyék. Némiképpen javítja a helyzetet, hogy megfelelő időjárás esetén a termési időszak szeptemberig is elhúzódhat. Ha azonban augusztusban is sok csapadék hullik majd, akkor csökken a dinnyék cukorfoka, és hamar kiürülnek a ládák.

Ledó Ferenc azt is elmondta, hogy a dinnyetermelők körében országos problémának számít a munkaerőhiány, emiatt sok helyen tartani lehet a táblák elgyomosodásától. A fő dinnyetermelőnek még mindig Békés megye számít, de Szabolcs-Szatmár-Bereg egyre nagyobb szerepet vállal a piacon.

Nagy László hejőbábai gazdálkodó, a Nemzeti Agrárkamara B.-A.-Z. megyei elnökhelyettese lapunknak elmondta, három hektáron termeszt görögdinnyét, amivel a térség legnagyobb termelőjének számít. A munkaerőhiány számára is komoly gondokat okoz. „Régen a dinnyepakolás jó diákmunkának számított, mostanában azonban nem akarnak a fiatalok dolgozni. Tapasztalatom szerint ez nem is pénz kérdése, hanem az emberek nem szeretnének fizikai munkát végezni.”

Nagy László úgy véli, hogy ennek ellenére az idei termés jó lesz. A palántákat nem ugyanakkor ültették ki, hanem legalább három-négy turnusban. Így nem egyszerre kell sok dinnyét értékesíteni.

– Az átlagárat a termelők és a multik határozzák majd meg. A fogyasztói ár szerintem főszezonban 140 forint környékére áll majd be, a termelőktől azonban sokkal kevesebbért vásárolják fel az eladók. Az elmúlt években az volt a gyakorlat, hogy amit a multiban 100 forintért vett meg a fogyasztó, azt tőlünk 30 forintért vásárolták meg. Remélem idén más lesz a helyzet, mert a magas béreket egyszerűen nem lehet kigazdálkodni ilyen alacsony árak mellett. Sokan nem gondolnák, hogy valójában mennyire nehéz munka a dinnyetermelés. Úgy vélem, a nagy tételű felvásárlásoknál a 80 forintos termelői áll lenne az optimális. Ez persze bizonyos drágulást vonna maga után, ez esetben körülbelül 160 forintos fogyasztói árral lehetne számolni – véli az alelnök.

Eladnák a görögöt is

A Búza téri piacon is megjelentek már a hazai dinnyék. Ezek nagy része Szabolcsból és Hevesből érkezett. Több helyen látni azonban görögországi árut, hiszen szeretnék a megmaradt készleteket is értékesíteni az eladók, mielőtt kitennék a magyar dinnyéket. Az átlagár egyelőre magas: a mézédesként hirdetett gömbök kilója 380–400 forint között mozog.

Vojkó Tiborné Tolnából hozza a dinnyét

– Csíkosból mi a rubin fajtájú dinnyét áruljuk. Ez finom édes és kevés a mag benne. Feketéből a hagyományos nosztalgia került a pultokra, ezt is sokan szeretik. Mindkét fajtát Tolna megyéből, Szedresről hozzuk – árulta el kérdésünkre Vojkó Tiborné.

A szakemberek szerint, a dinnyének a kellemes nyári időjárás tesz jót. Ha elegendő lesz a napfény és optimális mennyiségű csapadék hullik, hosszú és minőségben is kimagasló szezonra számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában