Melegvízbalhé

2019.07.25. 14:00

Hideg volt a víz, de melegként mérik

A szolgáltató szerint sem technikailag, sem jogilag nem megoldható a számlakorrekció.

Hajdu Mariann

Illusztráció

Forrás: ÉM-archívum

Évtizedek óta így van: karbantartás miatt néhány napon át nincs meleg víz Miskolc távfűtött lakásaiban júniusban. Egyik olvasónk mesélte el ezzel kapcsolatos – nem egyedi – problémáját: úgynevezett „karos” csapokkal mérnek, amit ha középállásban megnyitnak, langyos víz folyik belőle. A karbantartás alatt ha megnyitják, csak hideg víz folyik, ám a melegvíz-óra forog. A távhőszolgáltató cég pedig kiszámlázza a vízmelegítési díjat.

„Fölhívtam az ügyfélszolgálatot, de csak annyit mondtak, hogy nem kellett volna megnyitni a meleg vizet. Miért nem lehet megoldani, hogy ne számlázzanak vízmelegítési díjat erre az időszakra? Nagyon sok embert megkárosítanak így”– írta lapunknak.

Ne használják!

„A Mihő minden évben felhívja a figyelmet, hogy a karbantartás alatt a fogyasztók ne használják a meleg vizet, mert a melegvíz-mérő óra mér” – válaszolta az olvasó kérdésére a szolgáltató. Hozzáfűzték, mindig javasolják, hogy a melegvíz-csapokat ne használják a karbantartási időszakban. Kifejtik, a „karos” csaptelepeket a karbantartás időtartama alatt kizárólag a hideg víz kifolyatására célszerű állítani.

A szolgáltató hangsúlyozza, nincs lehetőségük arra, hogy ne számlázzanak vízfelmelegítési díjat, indokolják is ennek okait.

„A fogyasztói tulajdonban lévő melegvíz-mérő óra a fogyasztók lakásában található, így annak a – karbantartási időszak teljes idejére történő – kizárásáról a fogyasztó dönthet, ezzel megakadályozva a melegvíz-fogyasztást.

A lakásokban lévő vízórák is fogyasztói tulajdonban vannak, melyeket a Mivíz Kft. kéthavonta leolvas, és a mért vízmennyiséget kiszámlázza. A melegvíz-mérő órán megmért vízfogyasztás alapján a vízfelmelegítési díj, azaz a hődíjat a Mihő Kft. számlájában számlázzák ki.”

Nem mérik elkülönítve

Mint írják, a kérés, hogy a Mihő Kft. ne számlázzon a karbantartási időszakra vízfelmelegítési díjat, sem technikailag, sem jogilag nem megoldható, mivel a karbantartási időszakban elfogyasztott meleg vizet nem mérik elkülönítve a hónap során elfogyasztott meleg víz mennyiségétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában