2019.06.07. 16:00
Pazar húslevesek Szentistvánon
Íjászverseny, táncos, zenés produkciók a gasztrokulturális fesztiválon.
Fotó: Tóth Balázs
Hatodik alkalommal rendezték meg a Szentistváni Gasztrokulturális és Gyermeknapi Fesztivált. A délelőtt folyamán a második szabadtéri húslevesfőző-verseny csapataié volt a terep, akik változatos étkeket készítettek.
Sokféle alapanyagból
Készültek levesek fácánból, gyöngytyúkból, disznóból és vadlibából is, a Csetneki László és Nagy Gyula alkotta zsűri döntése alapján pedig öt helyezést és négy különdíjat is kiosztottak. Kiemelt első helyezett lett a Csillag Presszó csapata, első helyezésben részesítették az Ízmesterek Miskolc, valamint a Szentistváni Gyöngyösbokrétás Hagyományőrző Egyesület gárdáit. Második az Állatdoki Team, harmadik a szentistváni Rokonok csapata lett.
Szintén délelőtt a környékbeli íjászok is bemutatót és versenyt tartottak. Kora délután az önkormányzat jóvoltából megvendégelték a helybélieket, majd Dobóné Koncz Judit polgármester köszöntötte a rendezvény résztvevőit. A színpadi programok a Kolompos Együttes műsorával kezdődtek, akik elsősorban a gyerekeknek énekeltek és zenéltek, majd a helyi Karító Néptáncegyüttes elevenítette föl a szentistváni táncokat. A Szentistváni Gyöngyösbokrétás Hagyományőrző Egyesület csapata több produkcióval is készült, a férfiak kocsmázás közben elevenítettek föl népdalokat és nótákat, az asszonyok gasztrokulturális fesztiválhoz illő térfás dalokkal készültek, a fiatalok pedig táncoltak. A folytatásban a Kredenc együttes nótázott, majd a Zsérci Summás Énekegyüttes szórakoztatta a közönséget. MC BeeBee és Anita műsora után Dér Heni koncertje és retró diszkó zárta a napot.