Miskolc

2019.06.30. 08:18

Miskolc egyik jelentős fája lett a nagylevelű hárs

Igazi túlélő az a hársfa, mely emléktáblát kapott pénteken az Újgyőri főtéren.

Tajthy Ákos

„Kérlek, vigyázz rám, hogy én is vigyázhassak rád” – áll azon a táblán, melyet a Zöld Kapcsolat Egyesület és a Favédelmi Munkacsoport Miskolc avatott fel péntek reggel a Bükk Áruház falán.

A szöveg annak a nagylevelű hársfának az értékeire hívja fel a figyelmet, mely – bár a környék közben többször átépült – már körülbelül száznyolcvan éve áll a helyén. A hársfát Hubay Dóra ajánlására vették fel Miskolc jelentős fái közé – az akciót még az év első felében hirdette meg a Zöld Kapcsolat Egyesület, melynek keretében azokat a fákat keresték, melyek a miskolciaknak a koruk, történetük vagy egyéb okok miatt fontossá váltak.

 

– Ennek a fának egyébként nagyon izgalmas története van, az 1850-es években Obholczer Emil vasgyári hengermester ültette a házuk udvarára, ahol később gyógyszertár működött. A Bükk Áruház építésekor 1984-ben majdnem kivágták, de végül is egy gyári mérnök, a lakosság és a sajtó tiltakozására az épületet végül néhány méterrel arrébb építették fel, a hársfa pedig megmenekült. Ebből is látszik, milyen ereje van az összefogásnak – hangsúlyozta a tábla avatóján F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke.

Az egyesületi elnök kiemelte, bár sokan nem tudják, de jelentős „ökológiai szolgáltatásokat” nyújt egy, az Újgyőri főtérihez hasonló méretű fa: egy év alatt 316 kilogramm széndioxidot köt meg, 348 kilogramm oxigént termel, és több mint 2410 kilogramm port köt meg, és a párologtatása is nagyon jelentős, évi több mint huszonötezer liter.

Miskolc jelentős fái közé került még többek között az öreg hárson kívül a Búza tér közepén található kocsányos tölgy, a Bulgárföldön, az Erenyő-patak alagútja mellett található fekete nyár vagy a Komlóstetői Általános Iskola udvarán álló juharfák.

Három éve

A Favédelmi Akciócsoport körülbelül három éve alakult azt követően, hogy a Soltész-Nagy Kálmán utcán majdnem kivágtak egy körülbelül százéves platánfát. Ahogyan arról annak idején beszámoltunk, a fának mindössze annyi bűne volt, hogy egy konténert szállító teherautó fennakadt az út fölé lógó ágakban, ezt követően pedig kis híján a házfalnak hajtott.

A „vétkes” fát ezután ugyan kivágásra ítélték, ám a széles körű lakossági összefogásnak köszönhetően végül megkegyelmeztek neki, inkább a forgalmi helyzetet alakították át, és figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában