áradás

2019.06.26. 08:00

Árvíz után: jöhet a klórmész

A hétvégi villámárvíz 13 megyénkbeli településen okozott károkat, kedden már takarítottak és fertőtlenítettek.

Hegyi Erika

Berecz Tivadar mutatja, meddig állt a víz vasárnap délután Sajószentpéteren, a Fő úton

Fotó: Ádám János

Tizenhárom megyénkbeli településen okozott károkat az elmúlt hétvégi zivatarok utáni villámárvíz. Bogácson a vasárnapi zivatar és az azt követő árvíz a település 80 százalékát érintette, tudtuk meg Csendesné Farkas Edit polgármestertől. Ez azt jelenti, hogy közel 600 ház kertjébe, pincéjébe, garázsába tört be a sáros, iszapos ár, volt, ahol a lakásokba is befolyt a víz. A legnagyobb károk természetesen ezekben az ingatlanokban keletkeztek. A közterületeken az ár megbontotta a csapadék­elvezető árkok burkolatát, és lebontotta az útpadkát. Nem is beszélve a rengeteg hordalékról, amit magával hozott. Kedden 2 géppel és 3 teherautóval dolgoztak azon, hogy a hordalékot összegyűjtsék és elszállítsák. Nem kevesebb mint 6 konténer iszap, sár, kő és faág gyűlt össze. A házak tulajdonosai a kapujuk elé lapátolják ki a hordalékot, amit az önkormányzat szállíttat majd el. A takarítási munkákban és a szivattyúzásban a közfoglalkoztatottak és a tűzoltók is segítenek. Kedden fertőtlenítő szert (klórmeszet és hipót) kaptak az árvízzel érintett házak tulajdonosai, ennek egy részét a járási népegészségügyi intézet biztosította, a másik részét az önkormányzat.

– Hétfőn rendkívüli testületi ülést tartottunk, ahol arról döntöttünk, hogy a jelentősebb kárt szenvedett lakók anyagai támogatást kapnak az önkormányzattól – mondta lapunknak a polgármester.

Folyik a takarítás

Sajószentpéteren is folyik a takarítás. Faragó Péter polgármester lapunkat arról tájékoztatta, hogy bár az iszapos víz befolyt a kertekbe és a garázsokba, de a házak állagában kárt nem okozott.

– Jelenleg ott tartunk, hogy talán már befejeződött a szivattyúzás. Ezután az ingatlantulajdonosok kihordják az iszapot a házuk elé, és ha megszáradt, az önkor­mányzat elszállíttatja. Biz­tosítunk fertőtlenítő szereket is, hiszen ez sem olcsó. A közterületen felmértük azokat a problémákat, amiket nekünk kell megoldanunk. El kell szállíttatnunk a hordalékot a közutakról és közterekről, de van, ahol az út is megsérült. Ezeket a költségeket megpróbáljuk a vis maior alapból megtéríttetni. A magánházak garázsaiban tönkrementek különböző háztartási gépek és járművek, de ezt a tulaj­donosok maguk intézik a saját biztosítójuknál. Akikkel én beszéltem, azt mondták, van biztosításuk. Azt tanácsoltam nekik, hogy nézzék meg a szerződésüket, és ha szerepelnek benne a háztartási gépek is, akkor nyújtsák be az igényüket a biztosítójuknál.

Vállalkozók segítettek

Mezőkövesdi magánvállalkozók ajánlották fel a segítségüket Szomolyán, hogy minél hamarabb befejeződhessen a villámárvíz utáni károk helyreállítása, tudtuk meg Guczi István polgármestertől. Gépekkel, emberekkel, szállító eszközökkel érkeztek a településre, hogy segítsenek a víz által lemosott kövek és salak összetakarításában, elszállításában. Az egyik gyaloghidat is elvitte a víz, ennek maradványait csak géppel lehetett kiemelni az árokból. Három-négy magánlakásba, illetve pincébe tört be az ár, de ezeket a tulajdonosok a tűzoltók segítségével már rendbe tették. Akinek van biztosítása, az a biztosítóhoz nyújtja be a kárigényt, akinek nincs, annak az önkormányzat segít némi segéllyel.

– Nálunk azonban nem a mostani árvíz okozta a nagy gondot, hanem a múlt heti vihar és jégeső. Akkor ablakok törtek be és előtetők mentek tönkre – jelezte a polgármester. Az akkori károsultaknak is igyekszik anyagi támogatást nyújtani az önkormányzat.

Még szivattyúznak

Szikszón még javában folytak a helyreállítási munkák. Itt öt házat vett körbe a víz. Szerencsére a házakba nem tört be, mondta lapunknak Füzesséri József polgármester. A szivattyúzás után lehet majd látni, mekkora károkat okozott a vasárnapi villámárvíz, és akkor lehet elkezdeni a takarítást, valamint a fertőtlenítést.

– Tulajdonképpen egy utcát öntött el az ár, a többit homokzsákokkal meg tudtuk védeni. A védekezésben dolgoztak az ingatlantulajdonosok, az önkormányzat munkásai, a katasztrófavédelem szakemberei és a vízügy munkatársai – sorolta a polgármester.

Folyamatos a bejelentés

Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 443, Szabolcsból 696, Baranyából pedig 326 kár­igényt regisztráltak eddig a vezető biztosítók. A társaságok több száz millió forintos kárbejelentést kaptak az elmúlt napok szélsőséges időjárása miatt. Kiemelkedően nagy károkat okoztak a felhőszakadások, a bejelentett károk harmada emiatt érkezik, a biztosítónál csak a felhőszakadások által okozott károk értéke várhatóan meghaladja a 100 millió forintot.

A biztosítótársaság szakemberei folyamatosan végzik a károk felmérését, egyes társaságok a bejelentett esetek után gyorsított ütemben, gyakran már a helyszíni szemle napján, vagy az azt követő napon fizetnek, nagyobb károknál pedig szükség esetén kárelőleget adnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában