Állatvilág

2019.05.30. 10:00

Vakvezető karrier

Ahhoz, hogy egy kutya később jó segítő legyen, meleg családi háttérre van szüksége.

Detzky Anna

„Hazánkban 20 ezer vak ember él és csupán egy százalékuknak van vakvezető kutyája, pedig az állatok nagyobb segítséget jelentenek a vakoknak és gyengénlátóknak a mindennapokban, mint bármelyik élettelen segédeszköz. Jelenleg 200 vakvezető kutya áll szolgálatban, amelyek közül 84-et a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány képezett ki” – tudtuk meg a szervezet kommunikációs munkatársának, Berta Lászlónak az összefoglalójából.

Hosszú várólista

„Kölyöknevelő programon keresztül juttatja el az alapítvány a kis kutyákat addig, hogy ténylegesen egy gyengénlátó gazdi mellé szegődhessenek egész életre. Ehhez olyan önkéntesek, vakvezetőkutya-kiképzők és látássérült gazdik működnek közre az állatok nevelésében, akik vállalják, hogy születésüktől fogva életük végéig együtt élnek a kutyusokkal. Mindezt azért, hogy a kicsik megismerjék a család és az otthon melegét. Ennek fontosságát a témáról készült Úton a kutyámmal című videósorozatban mutatja be a kutyaiskola. Az alapítványnál jelenleg is 60 igénylő várakozik, ami azt jelenti, hogy egy ebre 1–3 évet kell várni. Ez a várakozási idő túlságosan hosszú, azaz több vakvezető kutyára lenne szükség Magyarországon” – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában