Szociális ügy

2019.05.07. 18:45

Közösségi célokat szolgál a sátoraljaújhelyi Wáberer Ház

Felavatták a Wáberer Alapítvány által felépített közösségi házat Sátoraljaújhelyen, az épület működtetését az Ökumenikus Segélyszervezet vette át.

Bódisz Attila

Fotó: Fekete Daniel / MÖS

 

A helyszínen megtartott sajtótájékoztatón kiderült, a 130 millió forintos költségvetéssel megépült, több mint 300 négyzetméteres épület számos olyan szolgáltatást nyújt, ami a környékbeli rászoruló családok számára hasznos lehet. Egyebek mellett főzhetnek, moshatnak, van játszószoba, és internet elérés számítógépekkel együtt. Wáberer György beszédében elmondta, hogy Sátoraljaújhelyen eltöltött gyermekkorában gyakran nélkülöztek. Felidézett egy olyan karácsonyt, amikor a bátyjával együtt egy-egy narancsot kaptak, míg tehetősebb osztálytársaik villanyvasutat. Akkor fogadta meg, hogy eléri: gyermekeinek már ne így kelljen felnőniük. Meggyőződése, hogy hatékony és megfelelő segítséggel van kiút a szegénységből és ehhez nyújt kereteket a Wáberer Alapítvány, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet együttműködése Sátoraljaújhelyen. Az épületet ugyanis a segélyszervezet működteti a jövőben, de a költségeket az építtető alapítvány állja. Wáberer György kitért arra is, hogy az egymilliárd forintos tőkével létrehozott alapítványuk pályázatot hirdetett hátrányos helyzetű zempléni fiatalok számára, amely keretében az előzetesen beérkezett kérelmek alapján mintegy 150 diák tanulmányait támogatják az általános iskolától akár a diploma megszerzéséig.

Nem csomagokat osztanak

Fülöp Attila az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a szociális ügyek akkor hatékonyak, ha abból sokan kiveszik a részüket. „Egy bajba jutott sátoraljaújhelyi család megsegítése az jót fog tenni az egész utcarésznek, az egész városnak és egész Tokaj-Hegyaljának” – fogalmazott. A sátoraljaújhelyi esemény legfőbb üzenetének azt nevezte, hogy ha a gazdasági élet meghatározó szereplője találkozik a szakemberek tapasztalatával, áldozatkész elhivatottságával, akkor abból sokak számára segítséget jelentő, hatékony támogatási forma születhet. Lehel László az Ökumenikus Segélyszervezet elnök igazgatója azt mondta, már megkezdték programjuk előkészítését, ugyanis csomagok osztása helyett olyan apró lépésekben megvalósuló segítséget szeretnének nyújtani az érintetteknek, amely hosszú távon hozza meg igazi eredményeit. Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely polgármestere hozzáfűzte: városukban három százalék alá esett a munkanélküliség. Véleménye szerint emiatt most van egy olyan történelmi pillanat, amikor egy jól felépített stratégiával arra vezethetik rá a nehéz sorsú embereket, hogy jól éljenek a lehetőségeikkel és tanuljanak.

A közösségi házat Wáberer György, valamint a miniszterelnök felesége, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lévai Anikó avatták fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában