Gönc

2019.05.25. 17:00

A művészet erejével nevelik a gönci óvodás gyerekeket

Nem sok óvoda büszkélkedhet a Modell­óvoda címmel. A gönci igen.

Hegyi Erika

Nem sok óvoda büszkélkedhet a Modellóvoda címmel, de a gönci köztük van

Fotó: Bujdos Tibor

Modellóvodai díjat vehetett át szerdán a Gönci Barackvirág Napköziotthonos Óvoda vezetője az „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” című alternatív nevelési program magas szintű működtetéséért. A gönci intézmény megyénkben a második, mely megkapta ezt az elismerést Nagy Jenőnétől, az Óvodai Nevelés a Művészetek Eszközeivel Egyesület elnökétől. A díj jelentős szakmai elismerést és új kihívást jelent a dolgozók részére.

Az átadóünnepségen Volyákné Toronyi Éva intézményvezető ismertette: a program 20 éve működik az óvodában, melyet Plaszkó Istvánné egykori óvodavezető adaptált a nevelőtestület egyetértésével. Nyugdíjba vonulása után Pecze Jánosné vezető sokat tett, hogy az óvodapedagógusok ezen az úton haladjanak tovább.

– Én szintén azonosultam ennek a csodálatos programnak az érzelmekre ható értékeivel, nevelő erejével. Nevelőtestületünk rendszeresen részt vesz az egyesület esztétikai tanácskozásain, országos konferenciáin, szakmai napjain.

Az óvodapedagógusok program iránti elkötelezettségét mi sem tükrözi jobban, mint az, hogy az idén újabb két kolléganő szerez OMNE szakirányú végzettséget, de a pedagógusminősítési eljárások eredményei is erről tanúskodnak – fogalmazott az intézményvezető.

Lelkesek, becsületesek

Nagy Jenőné a díjátadás előtt hangsúlyozta: kevés olyan óvoda van Magyarországon, mely megkaphatta a Modell­óvoda díjat.

 

– Nagyon örülök, hogy a tizedik cím Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe került, hiszen itt szép számmal működnek művészeti óvodák. Az itt dolgozó pedagógusok rendkívül lelkesek, becsületesek és jóra törekvőek. Szakmaiságukra jellemző, hogy tanulni szeretnének, a gyerekeknek jobbat szeretnének adni, és megtanulták azt az érzelmi többletet, azt a nemzeti identitást, ami csak 1918-ban került be az országos alapprogramba. 1999-től mi egy olyan óvodát szerettünk volna, ahol a gyermekek érzelemgazdagságban élhetnek, és a művészetek által megadhatjuk számukra azt a lehetőséget, hogy felnőttkorukban harmonikus életet éljenek – mondta az elnök.

Az ünnepségen részt vett dr. Hörcsik Richárd, a terület önkormányzati képviselője is, aki úgy fogalmazott:

– Büszke vagyok arra, hogy éppen itt, Abaújban valami olyasmit tudunk létrehozni, ami máshol nincs, és az elődök nyomdokain járva valami olyat teszünk le a magyar nemzet asztalára, ami követendő példa.

A rendezvényt az óvodás gyerekek és a Gönci Pedagógus Női Kar műsora színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában