Helyi közélet

2019.03.20. 16:04

Pihenőparkot akartak, lett Pácinban

Pácin - Egy elbontott régi ház helyén növelték tovább a zöldfelületet Pácinban.

Pácin - Egy elbontott régi ház helyén növelték tovább a zöldfelületet Pácinban.

A Fő út és a Rákóczi út kereszteződésében található a világháborús emlékmű Pácinban. Egy harangláb őrzi a két világégésben életüket áldozó pácini katonák emlékét. Itt található a település egyik központja. A közelben két buszmegálló is van, a kanyarban üzletek, gyakorta cserélnek itt eszmét a buszra várók vagy csak az éppen arra járók.

A zöldterületek faluja

Egyetlen akadálya volt annak sokáig, hogy itt egy valódi közösségi tér alakuljon ki. Ha valaki megkeresi Pácint azon a térképen, amelyet egy autó fényképezett le a világ szinte összes településén, közte Pácinon is, akkor láthatja, a pácini túra annyira régen történt, hogy a kamera megörökített egy házat is a Rákóczi út és a Fő út sarkán. A hosszúkás, régi, parasztstílusú épület a falas oldalát mutatta egykor a településen átutazóknak, éppen csak két apró felső ablak engedte be onnan a napfényt az épületbe. A hosszú épület ezzel együtt a kellő kilátást is takarta a kanyarba érkezők elől.

Ezt az állapotot szüntette meg az önkormányzat akkor, amikor úgy döntöttek, a lakatlanná vált épület helyére pihenőparkot építenek. A döntés akkor is örvendetes, ha hozzátesszük, Pácin egyébként is bővelkedik a zöldterületekben, elég csak a Mágócsy-kastély többhek­táros erdős parkját vagy a környék legszebb és leghangulatosabb katlanszerű focipályáját említeni.

Már belakták

– Az épület korábban gyakran zavarta a kilátást – mondja Gégény Zsuzsa, Pácin polgármestere –, de nem emiatt döntöttünk arról, a közfoglalkoztatási programon belül egy újabb közösségi teret alakítunk ki. Szinte adta magát a hely, hiszen ez a falu egyik legforgalmasabb pontja. A közelben két buszmegálló is található, így az itteni pihenőparkban sokkal kényelmesebb a várakozás. Nem siettünk, évek alatt véglegesítettük a park formáját. A közfoglalkoztatás keretében minden évben lehet pályázni a zöldfelületek növelésére, így ezt a lehetőséget igyekeztünk kihasználni évről-évre, bővítettük kicsit a parkot, amíg elnyerte a mostani formáját.. A visszajelzések egyértelműen pozitívak, a település lakói és az idelátogatók gyakorlatilag már belakták az új parkot.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában