Helyi közélet

2019.03.01. 20:04

Más szerepe lesz a malomnak Felsődobszán

Felsődobsza - Bekerült a megyei értéktárba a felsődobszai malom épülete. Felújításra és új szerepre vár.

Felsődobsza - Bekerült a megyei értéktárba a felsődobszai malom épülete. Felújításra és új szerepre vár.

A felsődobszai vízerőmű mellett egy hatalmas épület áll, a valamikori malom. Jelenleg leromlott állapotban van, teteje sincs, de értékes építmény, így 2017-ben a megyei értéktárba is bekerült. A napokban jártunk a településen, így a malmot is megnéztük. Bemenni nem lehetett, csak az ablakain bekukucskálni. A monumentális épülettel tervei vannak a felsődobszai önkormányzatnak, a vízi turizmusban kapna fontos szerepet.

Még korábban Luterán András polgármester mesélt a malomról.

Mint mondta, építésének pontos ideje nem ismert, de az egyik Abaúj-Torna vármegyei monográfia említi, hogy a községben már 1720-ban malom üzemelt.

1906-ban az üzemvízcsatorna bal oldalán a malommal szoros egységben a malom meghajtását szolgáló turbinaházat építettek meg. Ekkor a malom Bárczay Gábor földbirtokos tulajdonában volt.

A Felsődobszai Körjegyzőség levéltári iratai szerint 1908-ban a településen jól működő, modern hengerőrlő malom üzemelt. Ez aztán 1949-ben kapott villamosmotor-meghajtást, és ezzel működött az 1963-ban történt leállásáig, melyet követően az épületet terménytárolásra, és -értékesítésre használták az 1980-as évekig. A malom négyemeletes kő- és téglaépület, mely eredeti berendezését, tetőszerkezetét, fafödémeit elvesztette, jelenleg csak a csupasz tartófalak állnak az ingatlanon. Megmentésre érdemes letűnt korok emléke, mely jelenleg nem áll műemléki védettség alatt, fogalmazott a polgármester.

Látványtervek

– Az önkormányzat a malmot 2016-ban megvásárolta, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az épületet felújítsa. A tervek szerint a környék egyedüli vízi kultúrházaként működne tovább, már a látványtervek is elkészültek. A Hernád folyó közelségében két évszázados működés történetét őrzi a felsődobszai malom, mellyel szoros egységet alkot a turbinaház, a vízerőmű épülete. Ez utóbbi tavaly óta nemzeti értékeink között szerepel. A település címerén látható a negyedéig vízbe merülő malomkerék, mely a község utoljára használt pecsétnyomójára utal. Az épület az elmúlt századokban Felsődobsza körzetközponti szerepét erősítette, mindamellett, hogy a község körjegyzőségi és anyakönyvvezetői székhely is volt. A körzetközponti szerep újjáélesztéséhez a malom mint jövőbeli vízi kultúrház ismételten megteremtheti a lehetőséget, összefogásra, közös programok megtartására ösztönözve a környék településeit, közvetve pedig a turizmusfejlesztés által növelheti a települések megtartóerejét – mondta a polgármester.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában