Helyi közélet

2019.02.07. 14:50

Sportcsarnok névadója lehet Miskolc és Onga díszpolgára

Miskolc, Onga - Mozgalmas napokat, heteket él át Jónyer István, Miskolc és Onga díszpolgára.

Miskolc, Onga - Mozgalmas napokat, heteket él át Jónyer István, Miskolc és Onga díszpolgára.

A megyénkhez ezer szállal kötődő egykori asztaliteniszező, a Nemzet Sportolója cím egyik első számú várományosa csak tizedszerre vette fel a telefonját, ezért szabadkozással kezdte:

– Igencsak felkapott lettem mostanában – közölte a vonal budapesti végén. – Negyven éve nyertük meg az 1979-es, phenjani világbajnokság férfi csapatszámát, ezért aztán három napja csak a televíziókat járom és interjúkat adok. Ezenkívül persze más dolgokkal is foglalkozom: ünnepségekre és koszorúzásokra megyek, kiveszem a részem a sportlegendák emlékének ápolásából, mindenféle ügyekben lobbizom, meg készülök a Nemzeti Színházban február 14-én este sorra kerülő Év sportolója díjátadó gálaünnepségre.

Nem azért fogok lobbizni, hogy rólam nevezzék el, hanem azért, mert abban a faluban nőttem fel.” Jónyer István

Imádja a futballt

A világhírű sportember kivette a részét a londoni legendás 6:3-as közelmúltbeli ünnepléséből és elmesélte, hogyan került a csizma az asztalra:

– Gyerekkoromban diósgyőri focista akartam lenni. Jó kapcsolatot alakítottam ki a DVTK valamikori nagyjaival, például Solymosival, Paulással, Wernerrel, Sikorával, Szurgenttel vagy éppen Tamás Gyulával. Aztán engem szerencsére másfelé sodort a jó sorsom, mert ki tudja, hogy milyen labdarúgó vált volna belőlem, de a futballszeretetem máig megmaradt. Gyakran kijárok a Ferencváros élvonalbeli mérkőzéseire – az FTC – Mezőkövesd csatát is a helyszínen láttam –, aztán igyekszem hozzájárulni ahhoz, hogy a hajdani nagyágyúk neve ne merüljön feledésbe. Természetesen ott voltam Grosics Gyula halálának évfordulója alkalmából tartott ceremónián, hiszen a Fekete Párduc a barátom volt. Dr. Lomnici Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökével, az Emberi Méltóság Tanácsa elnevezésű civilszervezet elnökével Deák Ferenc – becenevén Bamba – januári koszorúzásán is részt vettem. Talán azért van affinitásom a régi dolgokhoz, mert ragaszkodom a múlthoz, nemzetünk dicső örökségéhez, hiszen amit mi, magyarok a sportban mondjuk egy évszázad alatt felmutattunk, az egyenesen csodálatos.

Onga a szíve csücske

A napokban Ongán jártunk, ahol dr. Madzin Tibor polgármester a város következő ciklusra tervezett elképzeléseiről beszélt. A település első embere a legfontosabb feladatának nevezte, hogy Ongán végre felépüljön az a sportcsarnok, amelyről hosszú ideje álmodnak. Az elöljáró elárulta, hogy a majdani intézmény névadójaként szóba jöhet Jónyer István, hiszen a híres sportember párját ritkító pályafutással büszkélkedhet.

– A polgármester már elmondta nekem a tervét – folytatta Jónyer István, majd hozzátette: – Ott töltöttem a gyerekkoromat, ezért szó szerint megindított ez az elképzelése. Mindent be fogok vetni annak érdekében, hogy a „polgi” és az ott élő emberek vágyából valóság legyen. Manapság a mai kor követelményeinek megfelelő komplexum legalább két milliárd forintba kerül és tudom, hogy az ilyen beruházásoknál létezik úgynevezett önrész, ennek kigazdálkodása, vagy előteremtése pedig nehéz mutatvány. Azt már kijelentettem, hogy ha kell, az ördöggel is szövetségre lépek a leendő sportcsarnok ügyében, de még mielőtt bárki bármit a fejemre olvasna leszögezem: nem azért fogok lobbizni, hogy rólam nevezzék el, hanem azért, mert abban a faluban nőttem fel – hiszen akkor még falu volt, a városi rangot jóval később nyerte el. Rólam pedig annyit: Ongán bármihez hozzájárulok, legyen az létesítmény, asztalitenisz-iskola, pingpongakadémia. Már az nagyon nagy tisztesség, hogy egyáltalán szóba kerülök, mint esetleges névadó.


A legtöbb szavazatot kapta

A Nemzet Sportolója díjat azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik aktív pályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben. A kitüntetettek száma egyidejűleg tizenkettő lehet (most megvan ez a létszám). A jelölő szervezeteknek, továbbá a cím birtokosainak a korábbi adományozott halálától számított hatvan napon belül új javaslatot kell tenniük a sportigazgatásért felelős állami szerv vezetőjének, a cím odaítéléséről pedig a kormány dönt. Legutóbb 2017-ben és 2018-ban került új tag a birtokosok közé. Az internetes – közvélemény-kutató jellegű – szimpátiaszavazást mindkétszer a 68 éves Jónyer István nyerte, a dicső testületbe viszont Kamuti Jenő (vívó, 81 éves), majd Varga János (birkózó, 80 éves) került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában