Helyi közélet

2019.02.06. 20:22

Olivérnek van drága öröksége

Miskolc - Van örökség, vagy nincs? Egyenesen a népszerű tévésorozat írójától kérdeztük. Interjú: Búss Gábor Olivérrel.

Miskolc - Van örökség, vagy nincs? Egyenesen a népszerű tévésorozat írójától kérdeztük. Interjú: Búss Gábor Olivérrel.

Lapunk egykori munkatársa, Búss Gábor Olivér a vezető írója a január elején kezdődött televíziós vígjátéksorozatnak, a Drága örökösöknek.

A sorozat azóta sokak kedvence lett, ezért kerestük meg Olivért, hogy meséljen egy kicsit róla, de kiderült, ezt nem teheti. Némi kulisszatitkot azért megtudtunk tőle. Tegeződtünk, hiszen kollégák voltunk.

Te vagy a Drága örökösök vezető írója. Mit jelent ez pontosan?

A vezető író feladatai produkciónként eltérőek, de itt a történet szálait, bonyolítását, konfliktusokat kitaláló storyliner és az epizódokat író írók közti láncszem. A vezető író az, aki végül minden epizódot átnéz, akár átformál, egységesít, hogy valójában minden epizód olyan legyen, mintha ugyanaz az író írta volna. Ennek az a célja, hogy akárhány író is dolgozik egy sorozat epizódjain, önazonos legyen az egyes karakterek viselkedése, a beszédstílusuk, a jellemző kifejezéseik és minden más. Illetve ez esetben egyben epizódíró is vagyok, egyes epizódokat én írok.

Az Üvegtigris forgatókönyvírójaként robbantál be a köztudatba 2001-ben. Azóta sok minden történt veled, sok mindent írtál. Mi volt számodra a legemlékezetesebb munka?

A maga módján mindegyik emlékezetes. De izgalmas volt mostanában kicsit újra belekóstolni a színházi munkába, három színdarabot dolgoztam át a Játékszínnek (Legyen a feleségem, Kölcsönlakás, Kellemes húsvéti ünnepeket) és a Kölcsönlakás története alapján mozifilmet is írtunk. Ez a fajta színdarabról-filmre adaptáció nagyon nehéz, de emlékezetesen izgalmas.

A saját ötleteidet valósíthatod meg, vagy felkéréseket kell teljesítened?

Ha a felkéréseket a saját ízlésem szerint valósíthatom meg, akkor szinte ugyanolyan érzés. Akkor már a sajátomnak érzem. Szerencsére sok felkérés érkezik, de van két filmforgatókönyv, amit egyelőre csak önszorgalomból fejlesztek. Azokkal csak szabadidőmben foglalkozom, de remélem egyszer összeállnak, és akkor film lehet belőlük. Ezek nem vígjátékok, nagyon érdekel a horror, szeretnék jó horrorfilmet írni.

Szinte minden munkádat a humor jellemzi. Az életben is a humor segít át a nehézségeken?

Szerencsére annyiféle humor van, hogy az egyik valószínűleg jó válasz a legtöbb kérdésre. Úgyhogy igen, általában az segít át a nehezebb időszakokon.

Van valami nagy ötleted, amit mindenképpen meg akarsz valósítani?

Hogy nagy, vagy kicsi, azt nem tudom, de van két sztori, amiket évek óta mindig újra előkotrok a számítógép mélyéről. Azok valahogy nem hagynak nyugodni, azokkal folyamatosan foglalkozom. Lassan haladok velük, mert körülbelül félévente rájövök, hogy ezt vagy azt nem is úgy kellene, akkor irányt váltok – aztán fél év múlva újraigazítok rajtuk egyet. Persze pont ettől nagy az esélye, hogy a sok finomítgatásban egyszer csak a soha el nem készülő kategóriába kerülnek. De remélem, hogy egyszer befejezem ezeket.

Nem vágysz vissza néha hozzánk?

Imádtam a Déli Hírlap-os, aztán északos éveket, rengeteget segítettek mindenben, úgyhogy bármikor szívesen újraélném őket!

Mégis nagyon furdal a kíváncsiság: van örökség vagy, nincs?

Mindenkinek van öröksége, az enyém például az, hogy tudok titkot tartani…


Búss Gábor Olivér munkái

Film

Kölcsönlakás forgatókönyvíró (magyar romantikus vígjáték, 2019)

Holnap tali! író (magyar ifjúsági filmsorozat, 2016)

Mindenből egy van forgatókönyvíró (magyar filmsorozat, 2011)

Üvegtigris III, forgatókönyvíró (magyar vígjáték, 2010)

Keleti pu. forgatókönyvíró (tévéfilm, 2010)

Üvegtigris II, forgatókönyvíró (magyar vígjáték, 2006)

Üvegtigris író, forgatókönyvíró (magyar vígjáték, 2001)

Színház

Kellemes húsvéti ünnepeket! dramaturg, bemutató 2017. május 3.

Kölcsönlakás átdolgozta, bemutató 2016. december 10.

Legyen a feleségem! dramaturg, bemutató 2014. október 11.

Keleti pu. szerző, bemutató 2008. március 1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában