Helyi közélet

2019.02.08. 08:13

Keményebb eszközök, hogy mindenki hazaérjen

Miskolc - Felvállaltan szigorított fellépésén, szankcióin a rendőrség az autósokkal szemben megyénkben.

Miskolc - Felvállaltan szigorított fellépésén, szankcióin a rendőrség az autósokkal szemben megyénkben.

Változtatott módszerén és szigorított a megyei rend­őr-főkapitányság, ismerte el lapunknak Pitkó László alezredes, a közlekedésrendészeti osztály vezetője. Erre szükség volt, mert nem csökkent a balesetek vagy éppen az ittas vezetők száma. Ezért van például, hogy – bár rendelkezésre állt a lehetőség a rendőrök előtt, hogy elsőfokú hatóságként eljárva a vezetői engedély bevonásáról döntsenek –, idén gyakrabban élnek vele, mint korábban, a kisebb szankciók ugyanis nem hoztak eredményt. Így ezt az utat választották a megyében, amit szeretnének is folytatni, és úgy gondolják, hogy a jogosítvány elvesztése – még ha csak néhány hónapra is – megfelelő visszatartó erő lehet az autósok számára. A szabálytalankodók civil autóval való kiszűrése és a fokozott, célzott ellenőrzések is folytatódnak – mint csütörtökön a 37-es főúton.

A gyakorlat is bizonyította: rengeteg autós közlekedik úgy, hogy nem megfelelően működik az autóján a látni és látszani elv, vagyis szélvédőmosó nélkül, illetve nem működő lámpákkal járja az utakat. A csütörtök délutáni ellenőrzéses akcióban gyakorlatilag nem volt olyan „kiintett” autó, amelynél minden rendben lett volna.

Alap: látni és látszani

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a Magyar Autóklubbal közösen figyelemfelhívó közúti ellenőrzést tartott csütörtökön délután a 37-es számú főúton. Az ellenőrzés során a szakemberek igyekeztek kiszűrni a „vakautókat”, azaz az olyan gépjárműveket, amelyek fényjelző készülékei nem működtek. A kontroll továbbá kiterjedt a járművek műszaki állapotára, a sofőrök alkoholszondás ellenőrzésére, valamint az úti- és gépjárműokmányok érvényességére is.

Tekintettel arra, hogy a tél még nem ért véget, a rendőrök továbbra is figyelmeztették a sofőröket, hogy a téli időjárásban csak a megváltozott út- és látási viszonyoknak megfelelő állapotú járművel szabad közlekedni. Indulásuk előtt elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése és azok kifogástalan állapota, a téli közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata.

Az ellenőrzés során azon sofőröknek, akiknél hiányosságot tapasztaltak a szakemberek, a helyszínen igyekeztek segíteni, így például feltöltötték az ablakmosó folyadékot, és kicserélték autójuk működésképtelen izzóit. Emellett a Magyar Autóklub saját kiadványával és egyes esetekben ingyenes éves tagsági szerződéssel jutalmazták meg a sofőröket.

Se pénzt, se időt

– Elkötelezettek vagyunk az autósok biztonságos közlekedése mellett. Fontos, hogy téli időszakban jól működjön az ablaktörlő, a páramentesítő berendezés, és a sofőr megfelelően kilásson. De a gumiabroncsok állapotára is felhívjuk a figyelmet, nemcsak hogy az évszaknak megfelelőek legyenek, és a bordázat mélysége is megfeleljen, de a gyártási évre is figyelni kell – magyarázta Csobod László, a Magyar Autóklub II-es régiójának igazgatója. Hozzátette: minden évszakban igyekeznek hasonló akciókat tartani, és műszaki segítséget nyújtani az autósoknak. Kérdésünkre a régióigazgató elmondta, a szabálykövetés tekintetében is megoszlik az autóstársadalom, és sajnos vannak olyanok, akik nem érzik magukra nézve kötelezőnek a közlekedési szabályokat, miközben egyre több autó van az utakon, és nő a közlekedők sebessége.

– Türelmetlenek az emberek és kevesebb időt fordítanak a gépjárművekre, nem figyelnek a műszaki állapotára. Nem kell, hogy az autós minden műszaki dologhoz értsen az autóján, tévét sem kezdünk el javítani. Vigyék szerelőhöz az autót, ha nem akarnak izzót cserélni. Viszont nem mindenki hajlandó azt a költséget vállalni – tette hozzá Csobod László.

Marad a szigor

Tovább tartanak az ilyen típusú ellenőrzések, és a szigorúbb fellépés is a kiemelt szabálysértések esetében a megyében, mert fontos a közlekedésbiztonság javítása, hangsúlyozta az ellenőrzésen Pitkó László alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

– A sérüléssel járó balesetek számát idén is szeretnénk csökkenteni, tavaly a halálos közlekedési balesetek számában 23 százalékos csökkenést tudtunk elérni. Ebben szerepe volt a fokozott ellenőrzéseknek, a civil autós ellenőrzéseknek. Utóbbinak a kiemelt szabálysértéseknél történő eljárásban is nagy szerepe van – hangsúlyozta az alezredes. Hozzátette: az autók rossz műszaki állapota mellett azzal is gyakran találkoznak, hogy az autósok nem gondoskodnak a megfelelő kilátásról az autóból, baleset is volt többször belőle, hogy a lejegesedett szélvédőt csak annyira tisztították le, hogy maguk előtt egy részen kilássanak.


[related-post post_id="4133224"]

[related-post post_id="4133001"]

[related-post post_id="4131804"]

[related-post post_id="4131424"]

[related-post post_id="4116696"]

[related-post post_id="4115606"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában