Helyi közélet

2019.01.22. 13:02

Veszélyben a daganatos betegek sugárkezelése?

Miskolc - A kórház szerint nincs probléma, a betegellátás magas szakmai színvonalon biztosított.

Miskolc - A kórház szerint nincs probléma, a betegellátás magas szakmai színvonalon biztosított.

„Újabb gépek mentek tönkre, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórházban, amelyek a rákbetegek gyógyítását szolgálták”, adta hírül az Esti Újság hírportálja, azzal folytatva: „úgy tudjuk, hogy hetek óta hibás a kórház Onkológiai és Sugárterápiás Centrumában működő Siemens gyártmányú Oncor típusú lineáris gyorsító. Ezzel kapcsolatban egy közleményt is kihelyeztek az osztály recepciós pultjára.

Meghibásodott készülék

A bajokat tetézi, hogy meghibásodott egy másik készülék, a Varian cég által gyártott és szervizelt lineáris gyorsító is. Ez az a készülék, amiről már egy éve megjelent fotókon az szerepel, hogy csak a Raiffeisen Bank engedélyével használható és javítható. A személyzet tájékoztatása szerint ennek eredményeként egyetlen, betegellátásra alkalmas készülék működik a centrumban, amely 1,1 millió ember gyógyításáért felel” – írja a hírportál. A cikkhez egy fotót is mellékeltek, melyen a recepción elhelyezett közlemény olvasható a következő szöveggel: „Az Oncor II. besugárzó műszaki hiba miatt egyelőre nem üzemel. A megnövekedett várakozási idő miatt kérjük megértésüket és türelmüket.”

Az üggyel kapcsolatban dr. Révész Jánostól, a kórház főigazgatójától kérdeztük a következőket: hány sugárterápiás gépe van az Onkológiai és Sugárterápiás Centrumnak, ezek közül mennyi üzemel, miért nem üzemel a többi gép, van-e fennakadás a betegek ellátásában? Azt is kérdeztük, hogy sikerült-e megállapodni a Medcenterrel tavaly óta. (Mint ismeretes, a Medcenter Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tavaly áprilisban felmondta a kórházzal kötött szolgáltatási szerződést, mert a tulajdonukban lévő berendezések használatáért a kórház nem fizetett.)

Dr. Révész Jánostól az alábbi választ kaptuk kérdéseinkre: „A betegellátás biztonságossága és folyamatossága magas szakmai színvonalon biztosított. 2018 áprilisától a betegellátásban technológiai külső közreműködő nem vesz részt. A Sugárterápiás Centrumban a betegellátás jelenleg 3 lineáris gyorsító és egy CT-szimulátor által biztosított, amelyek közül egy készülék jelenleg javítás alatt áll. A sugárterápián hosszított műszakokat üzemeltetünk.”

Megújulás előtt

Hozzátette: „a Sugárterápiás Centrum teljes körű technológiai megújulás előtt áll. Ez év első félévében a géppark részbeni bővítése, részben cseréje is megvalósul, egy új CT-szimulátort és két csúcstechnológiát képviselő lineáris gyorsítót telepítenek majd. A telepítés előkészületei folyamatban vannak.”

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában