Helyi közélet

2019.01.13. 20:13

Hol kezdődött igazából a miskolci filmfesztivál?

Miskolc - A CineFesten a Zukor teremmel emlékezünk a hollywoodi filmgyártás megalkotójára.

Miskolc - A CineFesten a Zukor teremmel emlékezünk a hollywoodi filmgyártás megalkotójára.

Programjaival is emléket állít a régióhoz kötődő híres filmeseknek, a borsodi megyeszékhelyen hagyományosan, már tizenöt alkalommal megrendezett Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Köztük Zukor Adolfnak is, akiről termet és díjat neveztek el a fesztiválon.

A fesztiválhoz sok szállal kötődő, a történelmi előzményeket kutató egykori miskolci alpolgármestert, Fedor Vilmost kérdeztük.

A megye szülöttei

Emlékeztetett, hogy Zukor Adolf tényleg innen indult a világhírig vezető útjára. De a mai filmes jelennek más történeti előzményei is vannak, a CineFest létrejötte a régi filmes hagyományokra támaszkodott.

– 1939 júniusában Lillafüreden rendezték meg az első nemzetközi filmhetet, amit 1940-ben újra megtartottak és később filmfesztivált többször is szerveztek. Tudni kell: az első magyar Oscar-díjas, Pressburger Imre forgatókönyvíró szintén Miskolcon született, a Szentpéteri kapuban. Dargay Attila pedig, az egyik legnagyobb magyar rajzfilmes, a Vuk megalkotója, mezőnyéki, amely a mai Nyékládháza elődje. A filmes szakma, mint helyszínt is kedvelte városunkat. Itt forgatták az 1930-as évek egyik kultfilmjét, a Meseautót, a 2000-es évek elején pedig „A miskolci Bonnie és Clyde-ot. Amikor megszületett a régi Béke mozi helyén a Művészetek Háza, akkor azzal a céllal jött létre, hogy ott többféle művészeti ág, köztük a filmművészet is helyet kapjon – magyarázta a volt alpolgármester.

ÉM-DA<


[related-post post_id="4106246"]

[related-post post_id="4106278"]

[related-post post_id="4106811"]

[related-post post_id="4106831"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában