Helyi közélet

2018.11.15. 16:23

Kimozdulnak, vagy ellopják a takarólemezeket a Hernád-hídnál

Hernádnémeti, Geszthely - A Hernád-hídnál jelenleg is több fémelem hiányzik.

Hernádnémeti, Geszthely - A Hernád-hídnál jelenleg is több fémelem hiányzik.

Olvasóink jelezték, folyamatos probléma a 37-es főúton, a gesztelyi körforgalom előtti Hernád-hídnál, hogy hiányzik a dilatációs hézagot fedő rács, vagy lemez, ami miatt sávokban „gödör keletkezik” a híd és az útszerkezet összetételeinél. Ebben az autó nagyot zökken, és többen féltik a futómű, vagy éppen a gumiabroncs épségét. Az újabb építéseknél már olyan ferdén fogazott acélelemeket használnak – mint a pár éve épült turbó körforgó előtti Kis-Sajó-hídnál – amelynél szinte nem is érezni hézagot áthajtásnál. A helyszínen tekintettük meg az olvasók által említett Hernád-hidat, amelynél valóban az egyik oldalon egy, míg a másikon két, egy méteres fémdarab hiányzik, emiatt az autósok nagyot zökkenve hajtanak át rajta, ami nem túl bizalomgerjesztő gumicsattanás-hanggal jár együtt. Az egyik hiányzó darabnál egy megcsavarodott, éles fémvég jelzi, hogy vagy kiszakadt a hiányzó darab, vagy kiszakították.

Odafigyelést igényel

A problémával megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t is, ahol elmondták: a mozgási hézagok a hidak legkritikusabb és legbonyolultabb szerkezeti elemei, melyek kivitelezése és fenntartása is nagy odafigyelést igényel. A dilatációs hézagokat takaró, sok esetben fém elemek kimozdulása a forgalmi terhelés és az erózió közös munkájának eredménye. És előfordul, hogy ellopják.

„A dilatációs szerkezetek élettartalma hozzávetőlegesen 15-20 év, mely után cseréjük szükséges, ezért a meghibásodások jellemzően a régebben épült, illetve felújított hidaknál jelentkeznek” – tették hozzá.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában