Helyi közélet

2018.10.23. 10:37

Október 23. - Költészeti körképpel készül a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolc - Klasszikus, kortárs és külföldi alkotók műveit szedik csokorba a nemzeti ünnepen.

Miskolc - Klasszikus, kortárs és külföldi alkotók műveit szedik csokorba a nemzeti ünnepen.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve Miskolc önkormányzata a Miskolci Nemzeti Színházat kérte fel, hogy október 23-án a 18 órakor kezdődő ünnepi műsorával tisztelegjen a forradalom hősei előtt.

– A Gloria Victis!, azaz a Dicsőség a legyőzötteknek! címmel rendezett est kuriózuma, hogy a színház tizenhét színművészének előadásában, klasszikus és kortárs költők alkotásai mellett, helyet kapnak olyan művek, írások is, amelyekben a korabeli külföldi alkotók, közéleti személyiségek beszélnek a magyar szabadságharcról – tudtuk meg Fandl Ferenc színművésztől, a műsor szervezőjétől.

Egyforma szívvel

– A költészet nyelvén megfogalmazott gondolatok abban különlegesek, hogy képesek egészen széles kör vélekedését felölelni és megmutatni egy olyan történelmi eseménnyel kapcsolatban, amelyre mindenki egyforma szívvel emlékszik vissza és amely képes egységessé tenni a magyarságot. Reményik Sándor, Illyés Gyula, Márai Sándor, Bényei József, Orbán János Dénes és Bibó István írásait szedjük csokorba a magyar szerzők közül. Ezenkívül olyan korábbi klasszikus költők, név szerint Ady Endre és József Attila művei is elhangzanak, akik mivel korábban éltek, nem az ’56-os szabadságharcról emlékeztek meg ugyan, de nagyon erős és komoly gondolatisággal képviselték­­­­ markáns véleményüket az elnyomással szemben – osztotta meg a szín­­művész.

ÉM-DA


[related-post post_id="4026231"]

[related-post post_id="4026172"]

[related-post post_id="4026110"]

[related-post post_id="4026010"]

[related-post post_id="4022663"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában