Helyi közélet

2018.10.07. 21:48

Nyilvántartják a kutakat?

Miskolc - A szakmai szervezetek egyetértenek abban, hogy változtatni kell.

Miskolc - A szakmai szervezetek egyetértenek abban, hogy változtatni kell.

Egy évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben került pont a hónapokig húzódó, rengeteg fals információval és vitával járó fúrt kút témára. Mint megírtuk, 2017 tavaszán olyan rendeletek születtek, amelyek az új kutak fúrását engedélyhez kötötték volna, de a meglévőek esetén is fenntartási engedélyt kellett volna rájuk kérni, amely kapcsán különböző díjakról is hallani lehetett.

Lekerült a napirendről

Végül egy kormánydöntés értelmében hatályon kívül helyezték ezeket a rendeleteket, majd szeptemberben Lázár János, akkor még miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy 80 méteres mélységig ingyenessé teszi a kormány a kútfúrást. Most úgy tűnik, a meglévő kutak esetében – legalábbis a nyilvántartásba vétel kapcsán – újra változik az elképzelés. A meglévő fúrt kutakat állami nyilvántartásba kell venni – többek között erről egyeztetett ugyanis az államfő, illetve az agrárkamara és a MAGOSZ elnöksége a napokban.

Az Országgyűlés még július végén megszavazta a vízgazdálkodási törvény vízkivételekkel összefüggő módosítását, amely szerint nem kell engedélyeztetni, sem bejelenteni a 80 méternél sekélyebb, és csupán a házi vízigényt kielégítő kutakat. Ezzel Áder János államfő nem értett egyet, és a módosítást előzetes normakontrollra küldte az Alkotmánybíróságnak. Úgy vélte, a törvényhozó nem indokolta meg, miért kell eltérni a hatályos szabályozástól, miszerint ma Magyarországon 50 méter a talajvízbázis mélységi határa, és eddig a mélységig engedéllyel vagy bejelentési kötelezettség mellett fúrhatók mezőgazdasági célú vízkivételt biztosító talajvízkutak.

Az AB augusztus végi határozatában helyt adott a kifogásnak: megállapította: az elfogadott, még ki nem hirdetett módosítás nincs összhangban az Alaptörvénnyel. A törvénymódosítás céljai, vagyis az állampolgárokat sújtó felesleges adminisztratív terhek csökkentése, illetve az ellenőrzés hatékonyságának növelése más módon is elérhetők.

Többek között ez a téma is szóba került a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és MAGOSZ közös elnökségi ülésén, amelyen megjelent Áder János is – számolt be az agrár­kamara honlapja.

Fejlesztik az öntözést

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke megjegyezte, egyetértés van arról, hogy a meglévő fúrt kutakat nyilvántartásba kell venni, újakat pedig csak vízügyi-vízgazdálkodási szakember bevonásával legyen szabad létesíteni. Mint mondta, a fúrt kutakból a vízkivételt csak akkor lehet megtiltani, ha a felszíni vizekből megoldható az öntözés, és valami átmenetet biztosítani kell a gazdálkodóknak. Ugyanakkor a közös elnökségi ülés kiemelt témája volt az öntözés fejlesztésének támogatása, egy kormányhatározat 2020–2030 között évente maximum 17 milliárd fejlesztési forrást biztosít ehhez.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában