Helyi közélet

2018.10.16. 15:23

Miniszüret maxiborral Pácinban

Pácin - Új hagyományt teremtettek a bodrogközi településen, Pácinban.

Pácin - Új hagyományt teremtettek a bodrogközi településen, Pácinban.

Ha valaki meghallja azt a szót, Bodrogköz, akkor nemhogy elsőre, de sokadikra sem az ugrik be, hogy ja, az a nagyon híres borvidék. Az is van arrafelé, csak éppen a Bodrog másik oldalán és Tokaj-Hegyaljának hívják. A Bodrogköz homokosabb talaja nem elsősorban szőlő­termesztésre csábít, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy a Bodrog és a Tisza közötti területen ne foglalkoznának borkészítéssel.

Musthoz kalács

Miután a szőlőt a Bodrogközben is termesztik, így a Pácini Faluház munkatársainak jutott eszébe tavaly, mi lenne, ha rendeznének egy nagy közös szüretet, ahol nem csupán a település idősebbjei, de a fiatalabb korosztály is megismerkedhetne azzal a folyamattal, ahogy a gyümölcs borrá alakul.

Talán a Faluház munkatársai sem gondolták, hogy tavalyi ötletük megvalósításának folytatásaként új hagyomány születik Pácinban. Éppen egy éve történt ugyanis, hogy ünnepélyes körülmények között elkészítették Pácin borát. A település lakói közül a kezdeményezést az idén ősszel is többen támogatták azzal, hogy szőlőt ajánlottak fel a készülő borhoz.

A résztvevők ezúttal is Gyenes Lajos borász segítségével és irányításával darálták le a szőlőt, amit kipréseltek, a mustot pedig szakszerűen elhelyezték a hordóban.

Ebből az alkalomból az Idősek Klubjának dolgozói most is kalácsot dagasztottak, amit a kemencéjükben kisütöttek. Ezzel kínálták a falu bora elkészítése körül segédkezőket, köztük a Pácini Általános Iskola alsó tagozatosait és az óvodásokat, akik lelkesen vettek részt a munkálatokban, közülük többen először itt láthattak miniszüretet.

Újdonság, hogy az előző évi pácini bor palackjait külön erre az alkalomra készült címkékkel látták el és egy-egy üveggel megajándékozták a 2017. évi szüret résztvevőit. A szőlőt felajánlók és a munkában résztvevők részére emléklapot adtak át.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában