Helyi közélet

2018.08.01. 10:55

Szerdán kezdődik a kesznyéteni híd majd’ négy hónapig tartó felújítása

Kesznyéten - Kerülőútra kényszerülnek azok, akik Kesznyéten felől Tiszaújvárosba indulnának.

Kesznyéten - Kerülőútra kényszerülnek azok, akik Kesznyéten felől Tiszaújvárosba indulnának.

A kesznyéteni Sajó-hidat 1963-ban építették, azaz több mint fél évszázadot szolgált már. Látszik is az állapotán… „Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy mindenki meggyőződjön róla, mennyire megérett a híd a felújításra. Elég végighaladni vagy végigsétálni rajta. Hosszú évek óta készülünk arra, hogy felújítsuk. Most végre sikerül…” – nyilatkozta Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere.

A lezárás alatt Kesznyéten felől a 35-ös főutat a Bőcs–Sajólád–Muhi útvonalon lehet elérni.” Pécsi Norbert Sándor

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és Kesznyéten Község Önkormányzata által alakított konzorcium 279 millió 400 ezer forintot nyert el a Sajó-híd felújítására. Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője a részletekről a következőket mondta: „A munkálatok során az acél-vasbeton teherhordó szerkezet korrózióvédelme és bevonatolása, a hídszigetelés, a dilatációképzés, a betonszegély és az aszfaltburkolat cseréje, a korlátok cseréje történik meg, és a kivitelezők mederrendezést végeznek a híd környezetében.”

Kerülőutak erre és arra

Az örömben az üröm, hogy a híd kis szélessége miatt annak teljes lezárása szükséges a felújítás idejére. A felújítás első két hetében azokat az előkészítő munkákat végezték el, amelyeket még a híd forgalmának korlátozása nélkül el lehetett végezni. Augusztus 1-jétől, azaz mától viszont teljes egészében lezárják a hidat és ez az állapot – előreláthatóan – november 15-éig fog tartani. Ez idő alatt Kesznyéten csak Girincs felől a 3607-es, és Tiszalúc irányából, a 3613-as jelű mellék­utakon lesz megközelíthető. Pécsi Norbert Sándor érdeklődésünkre ezzel kapcsolatosan a következőképpen fogalmazott: A lezárás ideje alatt Kesznyéten felől a 35-ös fő­utat a Bőcs–Sajó­lád–Muhi útvonalon keresztül lehet majd elérni országos közúton. Személyautók számára alternatíva lehet a Girincs és Sajószöged, vagy a Köröm és Muhi települések közötti kompok valamelyikének igénybevétele…”

Marad a tarifa

A hídlezárás miatt kerülőre kényszerülnek az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. által üzemeltetett, jórészt a Kesznyétenben és környékén élőket a tiszaújvárosi cégekhez munkába és onnan hazaszállító helyközi autóbuszjáratok is. Ujj Zsuzsanna, a társaság PR-vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az eredetileg a hídon át közlekedő menetrend szerinti autóbuszjáratok kerülőúton, Kesznyéten–Kiscsécs–Girincs–Köröm–Sajóhídvég–Berzék–Bőcs–Sajólád–Tiszaújváros viszonylatban fognak közlekedni. „A lezárás időtartamára a térség közlekedésének átszervezése vált szükségessé és egy ideiglenes menetrendet adtunk ki, amely elérhető a társaság internetes honlapján (www.emkk.hu).

A kerülőút okozta többletköltséget nem hárítjuk át az utazóközönségre, utasaink a lezárás ideje alatt is a jelenlegi díjszabás szerint vehetik igénybe járatainkat” – fogalmazott Ujj Zsuzsanna.


Akiknek nem jó a ponton

Július elején úgy egyeztek meg az illetékesek, hogy a kesznyéteni híd lezárása miatti közlekedési káosz enyhítésére a girincsi komp infrastruktúrájának felhasználásával egy katonai pontonhidat építenek fel a Sajón. Ezzel lerövidítenék a kerülőutat, mert már Sajószögeden el lehetne érni a 35-ös utat. Arról egyelőre nincs hír, hogy a pontonhíd mikor készül el, de az autósok izgatottan várják az elkészültét, hiszen valóban megkönnyítené az átkelést a folyón. Természetesen a pontonhíd igazán a személyautók számára jelent megoldást, de használhatják nagyobb tömegű teherautók és buszok is. Ujj Zsuzsanna, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. PR-vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy „a pontonhíd – a hídra vezető utak burkolatának állapota és szélessége miatt – a kétirányú menetrend szerinti autóbuszos közlekedésre alkalmatlan…”


[related-post post_id="3917543"]

[related-post post_id="3913626"]

[related-post post_id="3835089"]

[related-post post_id="3831333"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában