Helyi közélet

2018.07.15. 20:39

360 fokos videó: A belvárosban „rejtőzködik” Miskolc egyik legmagasabb tornyú temploma

Miskolc - Miskolc egyik legnagyobb istenháza: a belvárosi evangélikus templom.

Miskolc - Miskolc egyik legnagyobb istenháza: a belvárosi evangélikus templom.

A miskolci Városháza, a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és a Fráter György Katolikus Gimnázium között a szemfüles városlakó kiszúrhat egy kimagasló templomtornyot. A város központjában „rejtőzik” a maga 55,5 méteres magasságával és 1500 fős maximális befogadóképességével Miskolc egyik legnagyobb istenháza: a belvárosi evangélikus templom.

Misztikus hangulat

A szentség házát mindig átjárja valamiféle misztikus hangulat – erre az építők is törekedtek, hogy a hívők igazán közel kerülhessenek Istenhez. A belvárosi evangélikus templomban, annak grandiózus méretei miatt ez hatványozottan átérezhető. Ami nagyon izgalmas, hogy ezt a különleges épületet nem sokan ismerik a városban, pedig annak tulajdonképpeni központjában magasodik közel 60 méteres tornya a Luther-udvarban, ami egykor evangélikus centruma volt Miskolcnak.

Sándor Frigyes evangélikus lelkész amellett, hogy bemutatta nekünk a templomot, magyarázatot is adott erre az anomáliára. A miskolci evangélikus egyházközség 1783-ban jött létre, majd a 18. század végén báró Radványszky Ferenc II. Józseftől kért és kapott engedélyt templomépítésre. A jelenlegi templom helyén egy faépület állt, amiben kialakították a maguk istenházát, azonban ez leégett. Az elődök előrelátóak voltak, és kőből akarták megépíteni az utódépületet, ami aztán 1797-re el is készült.

Megtűrten

Fontos ezeket tudnunk és a kor vallásszemléletét ismernünk, hogy megértsük: miért van központi, de eldugott helyen, a Luther-udvarban a templom. Ekkoriban a követők amolyan megtűrt viszonyban gyakorolták hitüket – protestáns templomok bejárata nem nyílhatott főutcára, és tornyuk, harangjuk sem lehetett. Ezért került egy udvarra a belvárosi evangélikus templom, amihez Frigyes ironizálva hozzáfűzi, hogy így visszatekintve, hálásak lehetnek a „katolikus testvéreknek”, mert most Miskolc központjában, és mégis egy atmoszferikus hangulatú, csendes helyen áll a templomuk.

Pedig a város egyik legnagyobb, 1797 óta álló templomáról beszélünk: körülbelül 1500 ember tud leülni a kétszintes karzat padsoraiban, a kereszthajós kialakítás paraméterei 31m x 25m, a falak néhol a 4 méter vastagságot is elérik. A torony és a bejárat később lettek az épület részei, a fentebb említett okokból. A jelenlegi orgona 1845-ben érkezett meg, és a lőcsei Zimmermann keze munkáját dicséri. A templomtorony 1865-re készült el, vesztfáliai harangokkal a tetejében. Kiemelkedő magasságú, 55,5 méterig emelkedik az égbe, és máig felmehetünk a tetejébe – amennyiben bírja az ember a port és a lépcsőzést.

Különleges festmény

A keresztelőmedence is a kezdetekből származik, erről egy felvésett 1797-es dátum árulkodik. Érdekes, horgonyszerű motívum díszíti, ami Frigyes feltételezése szerint a korabeli görög kereskedők jelképe lehetett. Elképzelhető, hogy adományukkal hozzájárultak a megépítéséhez.

Az épület túlsó végébe érve, a látogató szemben találja magát az oltárral, ami az építés 100 éves évfordulójára, 1897-re készült el. Igazán különleges a története, hiszen a miskolci Evangélikus Nőegylet tagjai a híres festőtől, Székely Bertalantól rendelték meg. Művészettörténetileg egyedülálló festményről van szó, ugyanis Jézust sötét tónusú ruhában ábrázolja a Getsemáne-kertben – a megszokott fehérrel ellentétben. A művész emellett számos, üzenetértékű szimbólumot rejtett el az alkotáson; Frigyestől megtudtuk, hogy a látogatók gyakorta állnak meg elmélkedni előtte, hogy feloldják a rejtélyeket. A templom méretei, „felszereltsége” és a körülötte kialakult evangélikus központ mind jól mutatják, hogy a gyülekezet milyen erős volt a maga korában – még szlovák, illetve német nyelvű istentiszteleteket is tartottak egy időben.

Az emlékek megmaradtak, Miskolc egyik legmagasabb templomtornya pedig ma is rejtve magasodik a város központjában.


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában