Helyi közélet

2018.06.22. 09:01

Merre járt, mit csinált az ismeretlen helikopter Miskolc felett?

Miskolc - Feltűnően alacsonyan szállt Miskolc belvárosa felett egy helikopter a napokban.

Miskolc - Feltűnően alacsonyan szállt Miskolc belvárosa felett egy helikopter a napokban.

Többen is jelezték, hogy alacsonyan szálló helikoptert láttak Miskolcon. A gépet fotóriporterünk örökítette meg, aki a Kossuth utcában lett figyelmes a láthatóan alacsonyan szálló légijárműre. A megyei rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, hogy a tényleg meglehetősen alacsonyan szálló gép az információik szerint egy magántársaság tulajdonában van, akik légi városnézésre használták azt.

Ungvári Arnold olvasónk azt írta, hogy az ominózus helikopter egy Aérospatiale AS355 típusú, kéthajtóműves, francia gyártmányú gép. Lajstromjele HA-TWN, és egy budaörsi, helikopterekkel foglalkozó cég tulajdona. A cég végez személyszállítást, sétarepülést, légi fotózást, sőt szerepelt már Magyarországon forgatott amerikai filmekben is.

Mik a szabályok?

Felvetődött a kérdés, milyen szabályok vonatkoznak egy-egy légijárműre, ki ellenőrzi például az útvonalukat. Ötvös Béla, a Borsod Megyei Repülőklub titkára elmondta, minden esetben a Hungarocontrol Zrt.-től kell engedélyt kérnie a pilótának, ha ellenőrzött légtéren akar átrepülni.

„A város fölötti repülés esetén pedig alapszabály, hogy olyan magasan kell tartani a gépet, hogy egy esetleges motorleállás esetén is biztonságosan ki tudjunk manőverezni siklórepülésben a lakott területek felől. Ez alól kivételt például a szúnyoggyérítést végző gépek jelentenek” – mondta Ötvös Béla.

Máshol is feltűnt

Az ominózus helikoptert csütörtökön a miskolci Egyetemváros környékén és a 37-es út mentén is látták feltűnni.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="3897834"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában