Helyi közélet

2018.04.13. 13:45

360 fokos videó: Mindannyian nyertünk a Hétköznapi Hősökkel

Miskolc - Hétköznapi Hősöket díjazott az Inform Média Lapkiadó Kft. Az Észak-Magyarország napilapon és a Borsod Online portálon keresztül meghirdetett szavazáson négy kategóriában jelölhették az olvasók a másokért élő és tenni akaró embereket megyénkben.

Miskolc - Hétköznapi Hősöket díjazott az Inform Média Lapkiadó Kft. Az Észak-Magyarország napilapon és a Borsod Online portálon keresztül meghirdetett szavazáson négy kategóriában jelölhették az olvasók a másokért élő és tenni akaró embereket megyénkben.

A City Hotelben ünnepélyes keretek között díjazták a négy - tanár, önkéntes, egészségügyi dolgozó és mentő - kategória győzteseit. A rendezvényen Uri Mariann, az Észak-Magyarország megbízott főszerkesztője és Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke tartott beszédet - a műsort Bujdos Mátyás népdaléneklése színesítette.

Tanár kategóriában a legtöbb voksot két barátnő, Nagy Emese és Györgyné Nagy Edit kapták. A pedagógusok már harminckét éve végzik közösen áldozatos munkájukat a Pattantyús Avastetői Általános Iskola és Művészeti Iskolában. Találkozásukra Györgyné Nagy Edit emlékezett vissza. „Először egy főiskolára jártunk, aztán az Avason egymás mellé kerültünk, és azóta egy osztályt is tanítunk. Emese tanítja a matek, környezet, informatika tantárgyakat. Én általában a magyart, éneket, rajzot, és ez szinte végig a pályánkon így ment. Tehát egyáltalán nem okoz gondot, hogy együtt megyünk el mondjuk táboroztatni, mert együtt járunk nyaralni is.”

A Hétköznapi Hősök kitüntetés váratlanul érte őket. „Több meglepetésben volt már részünk a szülőktől, de erre nem számítottunk. Nagyon örülünk neki, hogy megnyertük a díjat, de talán ennél még jobban annak, ami a hozadéka volt. Rengeteg olyan kommentet, üzenetet, e-mailt kaptunk előző tanítványainktól Ecuadortól Bonnig, amiben úgy emlékeznek ránk, hogy nagyon szerettek a mi osztályunkba járni, és talán ez még fontosabb nekünk, mint a győzelem.” – fűzte hozzá Nagy Emese.

Uri Mariann elárulta, hogy közel 3200 olvasó szavazott, és a második, önkéntes kategória volt a legnépszerűbb. Ide érkezett a legtöbb jelölés és az utolsó percig nyílt küzdelem folyt. Mindössze egyetlen szavazat döntött a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány javára, akik - mint nevük utal rá - második esélyt adnak a Miskolci Állategészségügyi Telepen, vagy közismertebb nevén, a gyepmesteri telepen élő kóbor, gazdátlan, vagy magára hagyott kutyáknak és macskáknak, egy boldog, teljes, gazdás élethez. Tevékenységük másik célja a Miskolcon és környékén élők szemléletformálása a felelős állattartás, valamint a környezettudatos életmód irányába.

Nyitrai Tímea beszélt célkitűzéseikről az alapítvány képviseletében. „Körülbelül két éve, öt magánszemély hozta létre a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítványt. A Miskolci Állategészségügyi Telep egy nyílt napján találkoztunk a tagokkal. Külön-külön is állatvédelemmel foglalkoztunk korábban, de rájöttünk arra, hogy együtt sikeresebbek lehetünk. Szeretnénk minél több kutyát és cicát gazdához juttatni és az ivartalanítás fontosságát igyekszünk még egyre jobban hangsúlyozni. Talán ezzel lehetne megállítani a kóbor állatok terjedését.”

Puskás Ildikó, a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány alapító tagja meglepetten foglalta össze a végeredményt. „Megdöbbentünk rajta, hogy neveznek bennünket, de utána a második meglepetés az volt, hogy nyertünk. Igazából nem számítottunk rá, mert a kategóriában voltak olyan nevek, szervezetek, amelyek már több éve tevékenykednek az állatvédelem területén, és nagyon jól csinálják. A mi kategóriánkban minden jelölt olyan volt, aki megérdemelte volna a díjat. Bennünk sosem merült föl, hogy így ér véget a verseny, de ez egy pozitív visszajelzés számunkra arról, hogy jó úton haladunk.”

Sinka Eszter nővér a miskolci 17-es számú háziorvosi körzetben tevékenykedik, de munkája mellett szinte nagyüzemmé fejlesztette az adományozást, a segítést, amihez akkor kezd hozzá nap, mint nap, amikor már ellátta nővéri feladatait. Ezt követően meglátogatja az idős pácienseit, bevásárol, főz nekik és kitakarít, ha arra van szükség. Egyfajta önkéntes angyal szerepét tölti be ismerősei szemében. A felsőzsolcai árvízben, amire valószínűleg sokan emlékeznek, ő is érintett volt. Ekkor értette meg, milyen az, ha valaki mindenét elveszíti. Azóta építette ki adományhálózatát, amelyről maga nyilatkozott.

„Amit kevesen tudnak rólam, hogy van egy Zsaruellátó Egyesületünk, ami a déli határon szolgáló rendőröknek és katonáknak segít. A szerveződés 2015-ben született és egy éve egyesületként működik. Azóta országosan több önkéntes csoport alakult, amelyek közül én a miskolcit vezetem. 2016-ban az Aranyanyu díj különdíjasaként kerültem kapcsolatba az Észak-Magyarországgal. Nagyon megtisztelő számomra a Hétköznapi Hősök verseny elismerése is, de tudom, hogy a betegeim nagyon szeretnek, mert imádom a munkámat. Jóleső érzés másoknak segíteni, mert rengeteg szeretetet kapok cserébe. Terveim között szerepel gyereknap tartása május végén, amelyhez az Adjkirály! adománygyűjtő honlapon keresztül, mint megyei intéző szereztem forrást.”

A negyedik kategória győztese Barta Tamás mentőtiszt, aki huszonkilenc éve dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál, a díjkiosztó ideje alatt is áldozatos munkáját végezte, ezért nem tudott jelen lenni az ünnepségen. Támogatói és betegei szolgálatkészsége, empatikus hozzáállása, kollégái magas szakmaisága és bajtársias viselkedése miatt érdemesítették a helyezésre. Korábban lapunknak nyilatkozott küldetéséről. „Már gyerekoromtól mentős szerettem volna lenni. Az egészségügyi szakközépiskola után azonnal a mentőszolgálathoz kerültem, tehát ez az első munkahelyem. Munkám mellett oktatok is, ahol szintén küldetésemnek érzem, hogy kollégáimnak átadhassam a sürgősségi betegellátás modern irányelveit.”

- Detzky Anna -


Nézz körbe 360 fokban!

A " target="_blank">videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3826158"]

[related-post post_id="3801546"]

[related-post post_id="3779729"]

[related-post post_id="3798279"]

[related-post post_id="3773966"]

[related-post post_id="3789859"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában