Helyi közélet

2018.03.23. 12:04

A természetvédelmi őrszolgálat új irodája Tardon

Tard - Százkilencvenmilliót költhettek az őrök felszerelésére.

Tard - Százkilencvenmilliót költhettek az őrök felszerelésére.

Új autókat és eszközöket kaptak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei, Tardon pedig új őrszolgálati irodát is kialakítottak abból a 190 millió forintból, amit a szervezet európai uniós pályázaton nyert. A projekttel a területi jelenlétet és természetvédelmi megőrzés hatékonyságának javítását tűzték ki célul.

Szoros kapcsolat

Gál János, Tard polgármestere felidézte, a nemzeti park 1977-es megalakulása óta a település környékén mindig volt természetvédelmi terület, a Kővölgyet például mindig a legszebb szurdokok közt emlegetik. Bár az igazgatósággal korábban nem volt szoros a kapcsolat, mostanában ez megváltozott, munkalehetőséget adnak a helyieknek, gyümölcsöskertet létesítettek, a most épült őrház pedig szélesre tárja a kaput a helyiek előtt is. A polgármester bízik abban, hogy a tardi bekötőút felújítása és a bükkaljai kerékpárút sok turistát vonz majd a településre.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője szerint a tardi fejlesztés olyan, amelyet a helyiek is látnak, bent van a faluban. A természetvédelem eredménye néha csak évtizedek múlva látható, és sokszor fel sem ismerik a jelentőségét azok, akik a természeti erőforrásokat szeretnék megcsapolni. Az igazgatóságnak hosszú távú céljai vannak, például a csillagvizsgáló megépítése Répáshután vagy a bükkaljai kaptárkövek védelme.

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója fölelevenítette, az előző uniós költségvetési ciklusban 9 milliárd forint támogatást hívtak le, a mostaniban 7,6 milliárd forint értékben nyertek pályázatokat. A pénzt a természeti, illetve a kulturális értékek megőrzésére fordítják. Megemlítette, hogy a környéken a kőkultúrát, a földtani alapszelvények bemutatását, földvárak kutatását érintő programok is futnak. A Szentistván és Tiszabábolna közti Batúz-tanyát pedig szeretnék megnyitni a turizmus és a helyi értékek őrzése előtt.

Majdnem ezer eszközt

Magos Gábor, a BNPI őrszolgálati vezetője a fejlesztésekről elmondta, a 125 négyzetméteres házon kívül hét terepjárót vásárolt az igazgatóság, majd’ ezer informatikai, optikai, megfigyelő-, műholdas eszközt szereztek be, és kiadványok is készülnek. Kleszó András, a Kelet-bükki tájegység vezetője elárulta, az iroda egy őr és nyolc közfoglalkoztatott bázisa lesz. Az őr Cserépváraljától Kisgyőrig és Emődig óvja a természetet, tartja a kapcsolatot a gazdálkodókkal.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában