Helyi közélet

2018.03.12. 10:18

360 fokos videó: Római katonák a Seuso-kiállításon!

Miskolc - A Herman Ottó Múzeumban eluralkodott a római láz. A február 27-e és március 18-a között megtekinthető Seuso-kincsek témába vágó kísérőprogramot kaptak múlt hétvégén.

Miskolc - A Herman Ottó Múzeumban eluralkodott a római láz. A február 27-e és március 18-a között megtekinthető Seuso-kincsek témába vágó kísérőprogramot kaptak múlt hétvégén.

Harci ruhába öltözött római kori katonák gyakorlatoztak, illetve a kiállítás mellett a civil élet korhű ruháit, eszközeit lehetett megtekinteni, kipróbálni.

A Seuso-kincsek után hatalmas az érdeklődés, mint azt a nyitónapon készült anyagunkban leírtuk, az előzetes foglalások majdhogynem beteltek. A hétvégén az ötezredik miskolci látogatót fogadta a kiállítás, és országos szinten már a 100 ezredik vendégre számítanak csütörtökön.

Aki foglaláson kívül tekintené meg a kincseket, várakozásra kell, hogy számítson. Szombaton ez az idő viszont nem okostelefonok nyomkodásával telt, hiszen a múzeum frappáns kísérőprogramot talált ki: stílszerűen, római hagyományőrzőket hívtak meg. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a közös fotó egy slágerkérés volt.

A Colonia Rostalló Kulturális és Hadtörténeti Egyesület hagyományőrző legionáriusai fokozták a római hangulatot. A kor civil és katonai viseletét, szokásait, tárgyi elemeit mutatták be a látogatóknak. A gyakorlatozó katonák - egyebek mellett - prezentálták a filmekben sokat látott teknősbéka formációt, latin vezényszavakat követtek, közben pedig ismertették a látottakat.

Vezetőjük, dr. Lenár György, vagy inkább Gaius Villius Vulso, a Cohors VI Carpathica Tesserariusa foglalta össze, hogy miben rejlik a római hagyományőrzés esszenciája. Mint mondta, ez több szinten is megnyilvánulhat. Van, aki az "ép testben ép lélek" elvét követi, mások a kulturális-történelmi részbe szeretnek bele. Az mindenképpen közös bennük - mint a legtöbb hasonló közösségnél -, hogy a hobbijuknak hódolnak hétvégenként, együtt.

Ebbe nyerhettek most betekintést a Herman Ottó Múzeum várakozó látogatói, illetve a Hírek360 nézői. Ezután, ha valaki római harcosokat szeretne látni, nem a Gladiátort kell elővenni, hanem elég betölteni az oldalunkat.

- Király Csaba, hirek360.hu -


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában