Helyi közélet

2018.02.13. 14:18

Sérült karvalyok gyógyulnak a mályi madármentőknél

Mályi - Nagyon nehéz a hím karvalyokat életben tartani, de Mályiban sikerült.

Mályi - Nagyon nehéz a hím karvalyokat életben tartani, de Mályiban sikerült.

Három karvaly is a Mályi Madármentő Állomás vendégszeretetét élvezi, és mindhármukat sikerül életben tartani, ami nagy dolog. Egy tojó még valahogy csak-csak kibírja, ha kiszakítják a megszokott közegéből, a hímek azonban nehezen.

– A hím karvalyok nagyon stresszes madarak, képesek attól is elpusztulni, ha kivesszük őket a dobozból, amiben érkeztek. Volt, hogy amint kinyitottuk a dobozt, azonnal megállt a hím szíve. De az is előfordult, hogy kezelés közben pusztult el. Ha aznap életben is marad, akkor pár nap múlva szokták feladni a harcot. Folyamatosan stresszelnek, és emiatt lényegében leadják a teljes kondíciójukat és elpusztulnak – magyarázza Lehoczky Krisztián, az állomás vezetője. Ennek az az oka, hogy a hím karvaly a „határon él”, napi két-három zsákmány elejtésére van szüksége, ha ez nem sikerül, akkor nagyon hamar és gyorsan elpusztul. Csak a nagyon fiatal hímek esetén van esély a megmentésükre, és életben tartani őket, nekik még minden új, és könnyebben elfogadják a változást.

Sokan nem szeretik a karvalyokat, hiszen az etetőket látogató kis énekesekre, gerlékre és galambokra vadásznak. Ez azonban éppen hogy fontos feladatuk.

Segítségünkre van

– Azzal, hogy madáretetőt készítünk, beleavatkozunk a természetbe, és egy helyre koncentráljuk az énekeseket. Madáretetésnél számolni kell azzal, hogy megjelenik az énekesek ragadozója is, ami csak a beteg, gyönge, sérült egyedeket viszi el. Ha ezeket az egyedeket nem szelektálja a karvaly, akkor tovább terjedhet a madárhimlő és egyéb betegségek az etető környékén. Ha etetőt csinálunk, azzal elősegíthetjük a betegségek terjedését, de szerencsére karvaly barátunk a segítségünkre van, és kiszelektálja a beteg vagy sérült madarakat. Ezzel elősegítve a kis énekesek sikeres és egészséges tavaszi fészkelését – hívja fel a figyelmet Lehoczky Krisztián.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában