Helyi közélet

2018.02.02. 20:57

Hajós Alfréd emlékét őrzik a Népkerti Vigadóban

Miskolc - Az olimpiai bajnok úszó és építész nevét viseli február elsejétől a Népkerti Vigadó bálterme.

Miskolc - Az olimpiai bajnok úszó és építész nevét viseli február elsejétől a Népkerti Vigadó bálterme.

A dátum sem véletlen, hiszen 140 évvel ezelőtt február 1-én született Hajós Alfréd, aki az első olimpiai bajnoka volt hazánknak. De nemcsak sportolóként volt sikeres, de építészmérnökként is jelentőset alkotott. Többek között a Népkerti Vigadó épülete is az ő tervei alapján újult meg 1927-ben, igaz, akkor még sportfunkciókkal töltötték meg az épületet.

Sport és művészet

Mindezt Molnár Katalin, a Vigadót tervező Hadas Kft. építésze mondta el a csütörtöki névadó ünnepségen. Ahol azt is megtudtuk, Hajós Alfréd az egyetlen magyar, aki két, egymástól teljesen eltérő területen – a sportban és a művészetben is – első helyezést ért el az újkori olimpiákon. Hiszen – folytatta az építész – az athéni olimpián úszásban, míg az 1924-es párizsi olimpián az építészeti terveivel szerzett érmet. Miskolcon a Népkerti Vigadó mellett több ismert épület, például a Weid­lich-palota, a Hitelintézeti palota, a Selyemréti strand is az ő tervei alapján épült.

Molnár Katalin a Vigadóval kapcsolatban elmondta, a bálteremben – még a Hajós Alfréd által vezényelt felújítás előtt – táncesteket, színházi előadásokat is tartottak, és ennek megfelelően készítették el a mostani felújítási terveket. „Arany díszítést kaptak a falak, illetve harsányabb, kihívóbb piros is megjelenik, ami az eleganciát, pompát hangsúlyozza” – fogalmazott az építész.

„A vizsgán bizonyítson!”

– Hajós Alfréd igazi úttörője volt a hazai sportnak – ezt már Hölcz Péter, a Magyar Úszó Szövetség észak-magyarországi régióvezetője mondta az ünnepségen. Elmesélt egy történetet is az olimpiai bajnokról: „Hajós Alf­réd az olimpia előtt négy hét szabadságot kért a dékántól a felkészülésére. A kar vezetője azonban ezt megtagadta, mondván, csak a buták sportolnak. Majd amikor Hajós Alfréd olimpiai bajnok úszóként tért vissza az egyetemre, a dékán azt sem tudta, milyen sportágban indult hallgatója. Annyit mondott: ne is mondja, mennyit ugrott, majd a vizsgán bizonyítson. Végül ott is bizonyított az olimpikon, és akkor már gratulált neki a dékán.”

Hajós Alfrédot egyébként Magyar Delfinként emlegette a nemzetközi sajtó, és Hölcz Pétertől megtudtuk, a görög király adta neki ezt a becenevet.

Mind sportoló, mind építész

A csütörtöki névadó eseményen dr. Barkóczi István, a Népkerti Vigadó tulajdonosa, Hölcz Péter és Molnár Katalin közösen avatták fel a Hajós Alfréd bálteremben az olimpikon és tervező tiszteletére kialakított emléksarkot. A vendégek ezen keresztül mind a sportolót, mind az építészt megismerhetik.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában