Helyi közélet

2018.01.30. 11:57

Modern városok program: A délnyugati elkerülő és a Búza tér lesz a folytatás Miskolcon

Miskolc - Miskolc és térsége fejlesztése kiemelt jelentőségű a Modern városok program révén. Összesen 327 milliárd forint jut Miskolc és térsége fejlesztésére.

Miskolc - Miskolc és térsége fejlesztése kiemelt jelentőségű a Modern városok program révén. Összesen 327 milliárd forint jut Miskolc és térsége fejlesztésére.

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be hétfőn a Diósgyőri várban, hogy ipari, idegenforgalmi, közbiztonsági és infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg állami forrásból a Modern városok program keretében Miskolcon és térségében, összességében mintegy 327 milliárd forint értékben.

Nemzetstratégiai szempontból is kiemelt fontosságú." Kósa Lajos

A legfontosabb beruházások között említette az M30-as autópályát, amely összességében a régió két legjelentősebb városát, Miskolcot és Kassát köti össze.

„A nemzetstratégiai szempontból is kiemelt fontosságú sztráda 2022-re készül el és mintegy 240 milliárd forintba kerül ” – tette hozzá.

Strand, ipari park, térfigyelő

Kósa Lajos megerősítette e többnyire már ismert fejlesztéseket, azaz, hogy milliárdokat költ a Modern városok program révén a miskolctapolcai strand fejlesztésére, a Diósgyőri vár rekonstrukciójának folytatására és befejezésére, egy ipari park kialakítására, intelligens térfigyelő kamerarendszer telepítésére és az intermodális csomópont kialakítására.

Utóbbival kapcsolatban elhangzott, hogy a program megkezdése előtt mindenképpen szükséges az úgynevezett „y-híd” megépítése, így közbenjár, hogy az ahhoz szükséges anyagi források mihamarabb a város rendelkezésére álljanak.

Miskolc biztonságos város

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere arról szólt, hogy a program rendkívüli stabilitást jelent a megyei jogú városoknak, így Miskolcnak is. „A fejlesztések gyakorlatilag át­ölelik az egész várost. Túl a stabilitáson, a gazdaságfejlesztésen és az infrastrukturális beruházásokon, biztonságot is jelent a program” – fogalmazott.

Dr. Kriza Ákos kiemelten szólt az oktatásról, a szakképzésről, mert jól képzett munkaerő kell a program elemeinek végrehajtásához, Miskolc erre is készül a Modern városok támogatása segítségével.

A közbiztonságról elhangzott: Miskolc biztonságos város, de a kiépítendő, nyolcszáz kamerából álló intelligens térfigyelő rendszer még inkább azzá teszi.

Vannak még jó terveink

Kósa Lajos miniszter elmondta, hogy a miskolci Modern város program folytatásának lehetőségéről is tárgyalt a város vezetésével. Megfogalmazódott az az igény, hogy épüljön meg egy, a várost délnyugati irányból elkerülő út, amely azt tenné lehetővé, hogy a belváros érintése nélkül lehessen eljutni a Diósgyőri várhoz és Lillafüredre.

A folytatás része lehetne a Búza tér átalakítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában