Helyi közélet

2017.12.02. 12:07

Miért Miskolc? 63 érv, történet a város mellett

Miskolc - Ki volt a miskolci bogaras asszony, hol volt a motoros glóbusz, és mit jelentett Miskolcnak az első rockfesztivál?

Miskolc - Ki volt a miskolci bogaras asszony, hol volt a motoros glóbusz, és mit jelentett Miskolcnak az első rockfesztivál?

„Egy derűs és odaadó lokálpatrióta nagy háttértudással és gyermekien csillogó szemű rácsodálkozással megindokolja, hogy miért szereti Miskolcot. Elmondja azoknak, akik szintén szeretnék szeretni a várost, hogy neki mik a személyes és a történelmi-távlatos térben leszúrt kapaszkodói ehhez” – ezekkel a szavakkal ajánlja Fedor Vilmos most megjelent kötetét Müller Péter Sziámi.

A Miért Miskolc? című könyvet pénteken mutatták be a Népkerti Sörözőben. A bemutatón jelen lévő költő, zeneszerző szerint Fedor Vilmos új könyvében csupa olyan misztikus-kultikus szereplővel, helyszínnel és eseménnyel találkozunk, amik könnyűvé és kívánatossá teszik számunkra a Miskolcra hangolódást. „Nagy Lajostól a perecesi góllövő Kertesiig barátkozhatunk a régi és új hősökkel, akik mind-mind Miskolchoz kötik az olvasót” – árulta el. A könyvbemutatón Seres Ildikó színművész idézte meg a neves elődök alakjait.

Itt születtem, a város értékei közt nevelkedtem." Fedor Vilmos

63 év, 63 válasz

– 2003-ban jelent meg egy közös kiadványunk Müller Péter Sziámival, aminek a Miért Miskolc? címet adtuk – kezdte Fedor Vilmos. – Ez abban az évben az Év kiadványa lett. Arra gondoltam, mostani kötetemben 63 választ – mivel 63 éves vagyok – adok arra, miért ajánlom másoknak, miért is szeretem a várost. Itt születtem, a város értékei közt nevelkedtem, és meghatározó élményeimet szerettem volna megosztani az olvasókkal.

A könyvből kiderül, ki volt a bogaras asszony, milyen volt egykor a motoros glóbusz, amit a Búza téren még gyerekként látott a szerző. De a gyerekkori lillafüredi kirándulások, és az első csanyiki majális történetét is feleleveníti Fedor Vilmos.

Legendás szerelem

A Miért Miskolc? című könyvben olvashatunk a Három Fedor fiúról is, akik annak idején a Don-kanyarba indultak, de csak ketten tértek vissza… A családi történetek mellett Miskolc kulturális, sportéletének történéseivel is megismerkedhetünk, illetve megtudhatjuk, hogyan kezdődött Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán legendás szerelme Miskolcon. De Fedor Vilmos egykori tanárainak, példaképeinek is emléket állít legújabb kötetében.

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában