Helyi közélet

2017.12.22. 18:10

Együtt készülnek az ipari forradalom kihívásaira

Miskolc - Multifunkciós Innovációs Centrumot hoz létre a város és az egyetem.

Miskolc - Multifunkciós Innovációs Centrumot hoz létre a város és az egyetem.

Stratégiai megállapodást írt alá pénteken délelőtt Miskolc város és a Miskolci Egyetem vezetése. Mint elhangzott, a város és az egyetem közösen szeretne szembenézni az Ipar 4.0, a negyedik ipari forradalom kihívásaival.

Innovatív tudásgyár

Nem ez az első lépés, de új irányt és lehetőségeket szab - mondta bevezetőjében dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. A Miskolcra érkező cégek már nem az olcsó munkaerő, hanem a szaktudás miatt választják a várost, a fiataloknak pedig nem kell elmenni innen, ha tanulni szeretnének és perspektívát látni maguk előtt, tette hozzá.

Az Ipar 4.0 már a hálózatba szervezett ipart jelenti, ami a jövő útja, ez már más típusú felsőoktatást igényel, az oktatás mellett kutatni is kell, de a Miskolci Egyetem már elindult ebbe az irányba, mondta prof. dr. Torma András rektor. Hozzátette: a fejlesztési stratégiájában az egyetem innovatív tudásgyár felépítését vizionálta, ebben fontos lépés ez az együttműködés.

Az érkező támogatásokon és a felsőoktatási politikán keresztül is látszik, hogy a Miskolci Egyetem ott van a TOP 10-ben a felsőoktatási intézmények között - jelentette ki dr. Deák Csaba, az egyetem kancellárja. Megjegyezte: a város az a hátország, amely nélkül nem tud fejlődni az egyetem.

Abban, hogy a 8 évvel ezelőtti 13-14 százalékról 5 százalékra csökkent a munkanélküliség nagy szerepe volt az összeszerelő üzemeknek, de ma már a magas hozzáadott értéket képviselő beruházások érkeznek a városba - jelentette ki dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. A város már segítette lakásokkal és gyakorlati helyekkel az egyetemet, ez pedig a jövőben is folytatódik, tette hozzá.

Többszintű együttműködés

A megkötött egyezmény egy újfajta, többszintű együttműködés keretét adja meg, hangzott el. A város és az egyetem közösen azon fog dolgozni, hogy új, Magyarországról még hiányzó iparágak települjenek ide. Ezért egy Multifunkciós Innovációs Centrumot létesítenek, amely helyszíne és motorja is lesz a kutató-fejlesztő és gazdaságélénkítő tevékenységnek. A megállapodás kitér az oktatás megújítására is: a régió legkorszerűbb oktatási intézményi modelljét kívánják létrehozni, amely egyszerre szolgálja az ipar érdekeit és felkészíti a diákokat a negyedik ipari forradalom követelményeire.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában