Helyi közélet

2017.11.19. 21:20

Betöltötte hivatását a virágzó Miskolci Agávé

Miskolc - Egy nyáron át volt botanikai zarándokhely a Szeles utcán virágzó Miskolci Agávé.

Miskolc - Egy nyáron át volt botanikai zarándokhely a Szeles utcán virágzó Miskolci Agávé.

Nyáron az ország szinte minden tájáról eljöttek megcsodálni Miskolcra az Észak-Kelet Flóra Szeles utcai – Búza tér közelében lévő – virágnagykereskedésének udvarán pompázó Miskolci Agávét, mely egyediségével kiérdemelte ezt a tulajdonnevet. Bernáth László, a cég tulajdonosa büszkén mesélte, hogy „zarándokhely volt az agávé, sokan jöttek el, és mi mindenkivel szívesen osztottuk meg örömünket”.

Életében egyszer virágzik

Aki nyáron a Szeles utca felé járt, annak már messziről szemébe ötlött az épületek fölé magasodó agávé, amely ágain pompázatosan sárgálló gyönyörű virágokat nevelt ki.

Bernáth László elmondta, hogy az agávé közel fél évszázadig is fejlődhet, élete során csak egyszer virágzik, az anya­növény az összes energiáját a virágzat kinevelésére fordítja. „Szeretnénk eltenni a magokból, mert jó lenne megpróbálni a szaporítás ezen módját…”

Negyven éve…

Mint korábban olvashatták lapunkban is, a Miskolci Agávé sarjként olyan negyven évvel ezelőtt került a cég tulajdonába, azóta nevelgették – többnyire a virágnagyker udvarán. Amíg kicsi volt, telente bevitték az üvegházba. Idénre azonban minden épületet kinőtt…

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában