Helyi közélet

2017.10.23. 20:54

„Mérleg és Kihívások” – harminc év mögöttük Miskolcon

Miskolc - Nemzetközi konferenciával ünnepelte születés­napját a Gazdaság­tudományi Kar.

Miskolc - Nemzetközi konferenciával ünnepelte születés­napját a Gazdaság­tudományi Kar.

A Miskolci Egyetem idén ünnepli a közgazdászképzés indításának 30. évfordulóját. A karon folyó magas színvonalú képzést több szakmai elismerés is bizonyítja: 2007-ben a Felsőoktatási Minőségi Díj ezüst fokozatát, 2010-ben pedig az arany fokozatát nyerte el. Az évfordulóhoz kapcsolódó rendezvénysorozat megkoronázásaként hétfőn kétnapos nemzetközi tudományos konferencia kezdődött Lillafüreden „Mérleg és Kihívások” címmel. A rendezvény kitűnő alkalmat nyújtott arra, hogy az ország legjelentősebb közgazdászműhelyei bemutassák legfrissebb kutatási eredményeiket, illetve módot ad a közös ünneplésre, az együttgondolkodásra is.

Kettős küldetés

A tanácskozás előtt a Gazdaságtudományi Kar dékánja, Veresné prof. dr. Somosi Mariann portálunknak elmondta: 1987 szeptemberében az országban harmadikként indult el Miskolcon a közgazdászképzés. A kar a teljes képzési palettát lefedi. Van felsőoktatási szakképzésük, alapképzésük, mesterképzésük, valamint doktori képzésük is. Tíz fölötti az egyetemi tanárok száma, ebből ketten nagydoktorok, egy oktató pedig a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Jelenleg több mint 2000 hallgatója van a karnak, valamint közel 100 oktatója és dolgozója.

– A 30 éves jubileumnak kettős küldetése van. Egyrészt szeretnénk egyfajta közösségépítést, közös gondolkodást erősíteni a társkarokkal. Fontos, hogy kiemeljük a múltból azokat az értékeket, melyeket tovább kell vinnünk és erősítenünk kell, de ezeket szeretnénk kiegészíteni új dolgokkal, melyek továbbfejlődésünk alapjául szolgálhatnak. Fontosnak tartjuk az oktatói kiválóság fejlesztését, a tehetséggondozást, a pályázatokat, a költségvetési szervezetek és az üzleti világ résztvevői felé nyújtott szolgáltatásokat, a szakkollégium működtetését és a hálózatosodást más profilú karok, intézmények, valamint az ipar és a nonprofit szféra szereplőivel – hangsúlyozta a dékán.

A múlt keddi plenáris ülésen Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Monetáris Tanács tagja és dr. Kocsis Károly, a Magyar Tudományos Akadémia elnökségi tagja tartott előadást. Ma délután a Magyar Nemzeti Bank által támogatott angol nyelvű doktoranduszkonferenciával zárul a rendezvény.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában