Helyi közélet

2017.10.01. 11:20

Az abaúji szőttesek megmentője

Hernádszentandrás - Szabó Sándorné népi iparművész Hernádszentandrás dísz­polgára lett.

Hernádszentandrás - Szabó Sándorné népi iparművész Hernádszentandrás dísz­polgára lett.

Hernádszentandrás Díszpolgára kitüntető címet adományozott a település vezetése a 89 éves Szabó Sándorné Erzsike néninek, népi iparművésznek. Az adományozás alkalmából ünnepséget rendeztek szombaton a hernádszentandrási református templomban.

– Községünk szülöttjeként értékes életútja, szakmai munkássága, emberi tartása példaként és mintaként szolgál a jelen és a jövő generációk számára. Köszönettel tartozunk, hogy a mai napig élő kapcsolat fűzi szűkebb és tágabb lakóhelyéhez, Hernádszentandráshoz és az abaúji térséghez egyaránt – fogalmazott Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere.

Óriási meglepetés volt számomra a dísz­polgári cím." Szabó Sándorné

Gyűjtött és tanított

Erzsike néni 1928-ban született Hajdúnánáson, majd Hernádszentandráson nevelkedett. Tanítói oklevelet, majd matematika–fizika szakos diplomát szerzett, elismert helytörténész, többszörösen kitüntetett népi iparművész. Jelenleg Encsen él. Gyűjtött, alkotott és tanított egész életében.

Férjével, Szabó Sándorral a ’70-es évek végén kezdett el aktívan tevékenykedni a díszítőművészeti mozgalomban, de fiatal korától szeret kézimunkázni, 1968-ban szakkörvezetői képesítést szerzett. Közel 40 éve, 1979-ben hirdették meg első alkalommal szakmai vezetésükkel Encsen az „Abaúji virágok” díszítőművészeti pályázatot és megrendezték az összegyűjtött szőttesekből, textíliákból az „Abaúji virágok” díszítőművészeti kiállítást, amely Erzsike néni védnökségével, szakmai irányításával három évtizedes hagyományt teremtett Encsen és a Hernád völgyében.

Kezdetben férjével együtt, majd később egyedül gyűjtötte a szőtteseket, melyek valószínűleg elkallódtak volna. Abaúji szőttesekből 150 darabot is meghaladó gyűjteménye van.

A felszedett csíkokból 240 mintát rajzolt le, amelyek könyv alakban is megjelentek, először 1992-ben, majd második kiadásban 2000-ben. Az abaúji szőttesek bekerültek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei értéktárba is, a munkákból kis kiállítást tekinthettek meg a vendégek a hernádszentandrási művelődési házban.

Óriási meglepetés

Erzsike néni lapunknak elmondta: Óriási meglepetés volt számára a díszpolgári cím. Épp a 89. születésnapja előtt 3 nappal rendezték meg az ünnepséget. Hernádszent­andrás sokat jelent számára, hiszen ott volt gyerek, ott nőtt fel, odakötik az emlékek, és a szülei is ott nyugszanak.

– Nagyon szép ünnepséget rendeztek számomra, ott volt az egész családom, a dédunokáim is mind. Hál’ Istennek nagyon jól érzem magam, nappal az encsi önkormányzat gondozóközpontjában vagyok, ahol nagyon jól telnek a napok. Délután hazamegyek, ez egyfajta függetlenséget jelent számomra – fogalmazott Erzsike néni.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában