Helyi közélet

2017.08.24. 07:13

Riasztó hiány háziorvosokból Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Megyénkben van a legtöbb tartósan betöltetlen háziorvosi praxis az országban.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Megyénkben van a legtöbb tartósan betöltetlen háziorvosi praxis az országban.

Interaktív térképre kerültek a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok. A térképet az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport oldalán osztották meg, és elkészítéséhez az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Egészségügyi Szolgáltatási és Szervezési Főosztályának adatait vették alapul.

Van, ahol idén

A térképet és a központ adatait böngészve azonnal szemet szúr, hogy megyénkben van a legtöbb tartósan betöltetlen praxis, szám szerint 46. A szórást tekintve a megye minden részében találunk a térképen kék jelölést, Miskolc és közvetlen környéke marad csupán bejelölés nélkül. Jellemzően inkább kisebb településekről van szó, de néhány város is képviselteti magát a listán. Így például Szendrő, Ózd, Sárospatak, Tokaj és Sátoraljaújhely.

Tartósan betöltetlen orvosi praxisnak az számít, amely esetében az önkormányzattal kötött szerződés legalább hat hónapja megszűnt. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a listát a praxisengedélyek, praxisengedély-visszavonások, valamint a finanszírozási szerződések alapján állította össze és tette közzé augusztus elsején.

A listában a háziorvosi szolgálat típusa szerint nagy részük vegyes jelölést kapott, mindössze hét esetben írnak felnőttpraxisról (Bekecs, Szendrő, Ózd, Sárospatakon kettő, Tokaj és Sátoraljaújhely) és csupán háromnál van szó csak gyerekpraxisról (kettő Ózdon és Taktakenéz).

Van olyan praxis, amelynél még nem régen állt elő a tartósan betöltetlen státusz. Ilyen Bekecs, Hangony, Rakaca (2017. április 1.) vagy Putnok (2017. június 1.), de további hat település van még, ahol idén vált hivatalossá a tartósság. Persze ez azt jelenti, hogy a tartóssá válás időpontja előtt már legalább hat hónappal sem volt érvényes szerződése az önkormányzatnak háziorvossal.

A leghosszabb ideje betöltetlen praxisoknál 2005. év eleji dátumot találhatunk, ez azt jelenti, hogy az érintett településeken már 2004-ben sem volt érvényes szerződés háziorvossal. Ilyen településből van nyolc, ezek: Felsőgagy, Györgytarló, Hernádvécse, Putnok, Abaújkér, Cserépvár­alja, Felsőtelekes, Taktakenéz. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2014 óta írja ki évente a letelepedési, 2015 óta pedig a praxisjogvásárlási pályázatokat. A két pályázat díjazására 2016-ban összesen 750 millió forintos fedezet állt rendelkezésre. 2016-ban három nyertes pályázó volt megyénkből a letelepedési programban, melyben a legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi körzeteket betöltő háziorvosok letelepedését támogatják. Végül a három nyertesből két pályázóval nem került megkötésre a szerződés, ennek okáról a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem adott tájékoztatást. Az biztos, hogy míg a pályázatnak köszönhetően Felsővadász lekerült a listáról, addig a szerződéskötés elmaradása miatt még mindig ott találjuk Sajóhídvéget és Baktakéket. Az idei kiírásokra egyébként még október 15-ig pályázhatnak az orvosok.

Milliókra van szükség

Februárban készítettünk riportot dr. Pohl Balázzsal és dr. Pohl Loréna Imolával, ők a praxisvásárlási pályázatnak köszönhetően lettek háziorvosok Felsőzsolcán és Miskolcon. A fiatal orvos házaspár arról beszélt lapunknak, hogy ők a gyermekvállalás után döntöttek a háziorvosi munka mellett, azonban az egyetemről kikerülő pályakezdők teljesen más irányba indulnak, a műtétekkel járó szakok a vonzóak. Ugyanakkor, míg a nagyobb városokban éveket kell várni egy felszabaduló praxisra, addig vidékre senki sem akar költözni. Egy vidéki praxishoz – támogatásokkal is együtt – könnyebb hozzájutni, viszont sokkal nehezebb adott esetben értékesíteni.


Borsod megye az élen

A legtöbb tartósan betöltetlen háziorvosi praxis megyénkben van, szám szerint 46. Borsodot követi Bács-Kiskun és Békés megye 24-gyel, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg 22-vel. A legkevesebbet Győr-Moson-Sopronban találjuk, egészen pontosan 6-ot, ezt követi Baranya és Csongrád 7-tel, de tíz alatti a tartósan üres háziorvosi körzet Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében is. Az országból összesen 317 praxis került a listára és a térképre, ez pedig több mint négyszázezer ember ellátását jelenti országszerte, ennyiüknek nincs állandó háziorvosa. Tavaly a legtöbb letelepedési pályázatot Szolnok megyében adták be.


[related-post post_id="3305963"]

[related-post post_id="3521807"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában