Helyi közélet

2017.07.15. 20:16

Ollóval lehet szépen varrni

Tarcal - Három teremben tekinthetők meg a tarcali kézimunkák.

Tarcal - Három teremben tekinthetők meg a tarcali kézimunkák.

A Tarcali Díszítőművészeti Kör 2014-ben alakult újjá, hogy felelevenítsék a több mint 30 éves múlttal rendelkező egyesületet. (Cikkünk ez év májusában jelent meg – a szerk.) Jelenleg kilenc aktív tagja van a Tarcali Díszítőművészeti Körnek, akik Sallainé Ádám Erzsébet vezetésével hetente legalább egyszer összegyűlnek a tarcali könyvtárban, ahol jó hangulatú találkozók keretében mutatják be addig elkészült munkáikat és együtt dolgoznak a terítőkön, kézimunkákon.

Úri hímzés

Tavaly az a megtiszteltetés érte a kört, hogy vezetőjük, Sallainé Ádám Erzsébet elnyerte a hímző népi iparművész címet. Most a tarcali 6 puttonyos Borfaluban nyílt kiállítása a Tarcali Díszítőművészeti Körnek. A kiállítást Dériné Érsek Ágnes, a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének elnöke nyitotta meg, aki elmondta, a tarcali asszonyok milyen erőfeszítéseket tesznek a hagyományok megőrzéséért, továbbviteléért.

Sallainé Ádám Erzsébet elmondta, a kör tagjai hűen őrzik az úri hímzés hagyományait, megőrizve annak motívumait. Az úri hímzés divatja Tarcalon talán azért is terjedhetett el, mert a tarcaliak az évszázadok során egész évben a szőlőkben dolgoztak, így igazi helyi motívumok nem keletkeztek, a régieket őrizték meg és vitték tovább. A jó hangulatú tárlatmegnyitón Sallainé Ádám Erzsébet elárulta a valódi kézimunka legnagyobb titkát:

– Ollóval lehet a legszebben varrni – mondta Sallainé Ádám Erzsébet –, azaz csak hibátlan kézimunkát adunk ki a kezünkből. Amíg a varrás nem tökéletes, még mindig vissza lehet bontani és újra elkezdeni.

- ÉM-BG -


A tagok

A Tarcali Díszítőművészeti Kör tagjai

Sallainé Ádám Erzsébet – vezető

Bellai Gézáné, Dorogi Istvánné, Juhász Istvánné, Kosárkó Lászlóné, Lakatos Kálmánné, Mogyorósi Jánosné, Németh Lajosné, Szabó Sándorné


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában