Helyi közélet

2017.05.23. 14:04

Várnak a sógorok: nyugati üzlet beindításához adtak tanácsot Miskolcon

Miskolc - Minden információt megkaptak az érdeklődők az ausztriai cég­alapításhoz.

Miskolc - Minden információt megkaptak az érdeklődők az ausztriai cég­alapításhoz.

„Cégalapítás és vállalkozásindítás Ausztriában” címmel információs rendezvényre várta az érdeklődőket az ABA-Invest in Austria, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hétfőn.

Amit tudni kell

A rendezvényen bemutatkozott nyugati szomszédunk, és praktikus tanácsokat is kaphattak a résztvevők az ottani vállalkozásindításhoz.

Az első előadásban Peter Löschl, az ABA-Invest in Austria nemzetközi tanácsadója és dr. Berényi Ferenc magyarországi konzulens mutatta be Ausztria perspektíváját, és azt, hogyan állja meg helyét az ország a nemzetközi versenyben, hogyan találják meg a legjobb munkaerőt és miként használják a gazdasági növekedésben az innovációt.

Így elhangzott többek között, hogy a népesség 7 millióról 8,7-re duzzadt, amit fontosnak tartanak a gazdasági fejlődés tekintetében is. Majd 37 ezer euró az egy főre jutó GDP, ami a harmadik legmagasabb az unióban, ennek pedig a 3,8 százalékát kutatás-­­fejlesztésre fordítják. Ez tavaly 10,7 milliárd eurót jelentett, amelynek egyharmadát a helyi, egyharmadát pedig külföldi cégek fektették be. A 2014-es adatok szerint a negyedik legnagyobb befektető Ausztria Magyarországon.

A társasági nyereségadó ugyan 25 százalék, ellentétben a magyarországi 9 százalékkal, de Peter Löschl szerint azt is figyelembe kell venni, hogy mit kapnak, mit kapnak vissza a vállalkozások a befizetett adójuk után.

A befektetésösztönző cég után dr. Gállfy Tibor bécsi ügyvéd beszélt az ausztriai cégalapítással kapcsolatos tudnivalókról, illetve Lónyai László adószakértő az adózási rendszerről mondott el praktikus tudnivalókat. Zárszóként dr. Barabás László tiszteletbeli konzul biztatott arra minden jelenlévőt, hogy bátran vágjon bele egy ausztriai lehetőségbe. Az előadások után személyes konzultációra is volt lehetőség az előadókkal, akik később is segítséget nyújtanak annak, aki igényli azt.

ÉM-HI


Ausztria számokban

Az előadások során sok érdekes adat hangzott el nyugati szomszédunkról. Így az, hogy társadalma nyitott, a gazdaság pedig szinte teljesen globalizált. Háromszáz multinacionális vállalatnak van regionális központja az országban, de az ENSZ székhelye is Bécsben van. Az épületet egy euróért bérlik a várostól, de így több ezer diplomatát vonz Bécs magához. A vendégéjszakák száma tavaly 140 millió volt az országban, ami a duplája például Görögországénak. Bécs az első, második helyet szerzi meg minden évben a legélhetőbb városok versenyében, tízes skálán pedig a felmérések szerint 9,7 az életminőség az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában