Helyi közélet

2017.05.06. 10:45

Jó lenne egy szakma, de hol találok iskolát?

Miskolc - Még mindig kevesen tudják, hogyan szerezhetnek ingyen szakmát, ha már kikerültek az iskolapadból.

Miskolc - Még mindig kevesen tudják, hogyan szerezhetnek ingyen szakmát, ha már kikerültek az iskolapadból.

Szinte egyfolytában csengett a telefon szerkesztőségünkben az elmúlt héten, amikor Tátrai István József, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója volt szerkesztőségünk szakértője. Olvasóink tőle tudhatták meg, hogyan szerezhetnek a felnőttek is ingyen, esti tagozaton valamilyen szakmát. Már az első telefonos kérdések után kiderült, hogy kevesen tudják, mi a különbség a felnőttoktatás (iskolarendszerű oktatás) és a felnőttképzés (tanfolyam) között. Ez pedig fontos kérdés, hiszen csak az előbbi nyújt ingyenes lehetőséget.

Hetente háromszor

A főigazgató az elején tisztázta: a felnőttoktatás azt jelenti, hogy a képzés tanévhez kötött, tehát vagy szeptemberben, vagy keresztfélévben, februárban indulnak a képzések valamely szakgimnáziumban vagy szakközépiskolában. A felnőttek esti tagozaton sajátíthatják el a szükséges ismereteket. Ez azt jelenti, hogy hetente háromszor kell iskolába járni, általában délután 3 órától este fél 9-ig. Egy nap elméleti, két nap pedig gyakorlati képzéssel telik. A képzés többnyire két évig tart, amit 16 éves kor után bárki igénybe vehet, de ingyenesen csak akkor, ha még nincs két iskolarendszerben megszerzett OKJ-s végzettsége. Az iskolák azonban abban az esetben, ha nincs elég jelentkezőjük (15–20 fő) valamely képzésre, akkor azt nem tudják elindítani. A tanfolyamokról azt kell tudni, hogy azok nem tanévhez kötöttek, tehát bármikor kezdődhetnek, és általában nem tartanak két évig. Ezekért fizetni kell. Ha azonban valaki regisztrált álláskereső, igénybe veheti a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya (régi nevén munkaügyi központ) által indított tanfolyami képzéseket. Itt azonban szigorúak a szabályok, mert ha valaki nem tesz eleget a tanulmányi kötelezettségének, a tanfolyam árát vissza kell fizetnie. Megyénkben három szakképzési centrum van, a miskolci, az ózdi és a szerencsi. Ezek honlapján a felnőttoktatás menüpontra kattintva lehet megtudni, hogy melyik középiskolában milyen ingyenes képzések indulnak. (Még egyszer hangsúlyozzuk: csak abban az esetben, ha kellő számú jelentkező van.)

Iskolák és képzések

Egyik olvasónk afelől érdeklődött, hol szerezhetne ingyenesen segéd-levéltárosi képesítést. Tátrai István József elmondta: ilyet képzést csak tanfolyamokon indíthatnak, amiért fizetni kell. Másik olvasónk azt kérdezte, lehet-e levelező tagozaton szakmát szerezni. Kiderült, ilyen csak azon képzések esetében létezik, ahol kevés a gyakorlat. Heti pár órában ugyanis egy-egy szakma gyakorlati részét nem lehet elsajátítani. Egy nagymama a 18 éves lányunokájának keresett valamilyen ingyenes szakmatanulási lehetőséget. A főigazgató többet is ajánlott. A Szentpáli István Szakgimnázium és Szakközépiskolában például esti tagozaton lehet tanulni bolti eladónak, szakácsnak, cukrásznak vagy pincérnek, a Szemere Bertalan Szakgimnázium és Szakközépiskolában szociális gondozó és ápolónak. A Martin János Szakközépiskolában női szabó, népi kézműves (ennek keretében fazekas, valamint kosárfonó és fonottbútor-készítő) képzések indulnak. Ezek mind olyan szakmák, amelyeket 8 általános után el lehet kezdeni, ugyanis vannak olyan képzések is, melyek érettségi után kezdhetők el.

Egy édesanya bádogos szakmát keresett a fiának. Tátrai István József sajnálattal közölte, hogy bármennyire szeretnének ilyen képzést indítani, érdeklődés hiányában nem tudnak. Pedig a bádogos hiányszakmának számít, de nem jelentkeznek elegen a képzésre se a fiatalok nappali tagozatra, se az idősebbek estire.


Nem kell visszafizetni

Egy fiatalember érdekes történetét mesélte el. Annak idején géplakatosnak tanult, a 3 évet el is végezte, csak a vizsgája nem sikerült. Most azonban szeretné megszerezni a képesítést. A főigazgató tájékoztatta: géplakatos szakképzés ma már nincs, helyettesítője az ipari gépész. Javító­vizsgára nincs lehetőség. A fiatalembernek érdemes felkeresnie a Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola igazgatóját, és megérdeklődni, milyen módon tudná teljesíteni az ipari gépész szakmai vizsgára való jelentkezés követelményeit. Lehetséges, hogy beszámítással akár egy év tanulás után már sikeres vizsgát tehet, amennyiben a következő tanévben van befejező évfolyamos ipari gépész esti képzés. Az is előfordulhat, hogy a kevés jelentkező miatt nem indul ez a képzés esti tagozaton, ebben az esetben a hegesztő és a gépi forgácsoló szakmát lehet megszerezni két év alatt.

Van, aki azt kérdezte, vissza kell-e fizetni a képzés árát, ha azt nem sikerül befejezni. A főigazgatótól megtudhatta, ha ingyenes felnőttoktatásban vesz részt valaki, akkor nem kell visszafizetni, de érdemes tanulni, hiszen a jó szakembereket most keresik a cégek.

A Miskolci Szakképzési Centrum honlapja: www.miskolc-szc.hu, telefon: 06-46/796-020.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában