Helyi közélet

2017.05.11. 10:56

Ha megmutatják, akkor talán értékelni fogják

Miskolc - A mentők napján a gyerekeknek is meg­mutatták munkájukat és eszközeiket a miskolc­­i mentősök.

Miskolc - A mentők napján a gyerekeknek is meg­mutatták munkájukat és eszközeiket a miskolc­­i mentősök.

Fontosnak tartjuk, hogy lássák a gyerekek azt, hogy mit csinálnak a mentősök. Azért is, mert úgy érzem, hogy nincsenek kellőképpen megbecsülve – nyilatkozta Juhász Krisztina, a miskolci Görögkatolikus Általános Iskola 2/b. osztályának egyik osztályfőnöke, aki osztályfőnök társával és 27 gyerekkel volt vendége az állomásnak szerdán. – De ha ennek a generációnak megmutatjuk, hogy mit is csinálnak a mentősök, akkor talán el lehet a magját hinteni annak, hogy értékeljék ezt a munkát.

A gyerekek szerencsére nagyon kíváncsiak, érdeklődőek. Az itt látottakat természetesen meg fogjuk beszélni egy óra keretében, ezért is készítettem több fotót a bemutatóról.

A legjobb az volt, amikor felfújták az ágyat, és felállították. - Simon Előd

– Nekem a lélegeztetés tetszett a legjobban – mondta a másodikos Kulyassa Gerda, aki szerint „minden érdekes volt”, és „ez egy nehéz munka”. – Sok érdekeset láttunk.

Simon Előd volt ugyanakkor az a fiú, aki arra vállalkozott, hogy befekszik a vákuum­ágyba.

– Nagyon tetszik minden, de a legjobb az volt, amikor felfújták az ágyat, és felállították – mondta egy szuszra, mosolyogva.

Fontos, hogy megismerjék

Varga Frigyes, az OMSZ miskolci mentőállomásának vezetője kollégáihoz hasonlóan örömmel nézett végig a gyerekseregen.

– Fontosak az ilyen nyílt napok. Azért is, hogy a lakosság és a jövő generációja is megismerje a mentők munkáját – jelentette ki a mentőtiszt. – Az elmúlt időszak változásai abba az irányba mutatnak, hogy talán rövid időn belül a mentőszolgálat visszanyeri azt a megbecsülését, mint annak megalakulását követően kivívott magának.

A társadalmi és egyre inkább az anyagi megbecsülés is az irányba mutat, hogy remélhetőleg el fogjuk érni ezt a célt a közeljövőben.


69 éve állami feladat

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat, és ez által a mentés állami feladattá vált.

Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük a mentők napját Magyarországon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában