Helyi közélet

2017.05.30. 09:01

Bemutatkozott Vietnam Miskolcon

Miskolc - Vietnami vendégeket fogadtak Miskolcon, hogy a gazdasági kapcsolatokat erősítsék.

Miskolc - Vietnami vendégeket fogadtak Miskolcon, hogy a gazdasági kapcsolatokat erősítsék.

Vietnam és Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági kapcsolatainak fejlesztése témában rendezett szemináriumot és üzletember-találkozót a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hétfőn.

A gazdasági szemináriumon a megyénkbeli vállalkozások vezetői mellett 12 vietnami cég képviselője jelent meg.

Lehetőségek országa

A megjelenteket elsőként Nguyen Thanh Tuan, Vietnam budapesti nagykövete köszöntötte, hangsúlyozva: fontos, hogy a két ország között együttműködési lehetőségeket keressenek a vállalkozások.

– Soha nem volt még ilyen jó a két ország közötti kapcsolat, ez alapot adhat a fejlődésre. Van már gazdasági együttműködés is, ezt szeretnénk továbbfejleszteni, főleg gazdasági és kereskedelmi vonalon – mondta a nagykövet.

Mint az ország bemutatásában elhangzott, tavaly 100 ezer új vállalkozást alapítottak 50 milliárd dolláros befektetéssel.

Olyan területeken képzelnek el együttműködést Magyarországgal, mint a vízgazdálkodás, egészségügy, turizmus, magas technológiájú agrárium, a megye profiljához kapcsolódva pedig szóba jöhet az élelmiszeripar és a borászat, illetve az autóalkatrész-beszállítás. A nagykövet azt is megjegyezte, hogy Vietnamban az alkoholfogyasztás a négyszerese a világátlagnak, és emelkedik, ami jó lehetőséget teremt a beszállítóknak.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere arról szólt, hogy a már jól működő diplomáciai kapcsolatok mellett a gazdasági együttműködés fejlesztése is fontos.

– Miskolc Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, olyan központ, amely számottevő az országban és a régióban is. 2018-ra készen lesz egy olyan autópálya, amely összeköti Kassával városunkat, ez jó nyitási lehetőség Miskolcon keresztül Szlovákia és Lengyelország felé is – magyarázta az alpolgármester.

Megemlítette azt is, hogy a Déli Ipari Park a 2014-es év legjobb ipari parkja volt az országban, jelenleg pedig újabb park kialakítása van folyamatban.

Szólt arról is, hogy a város eddig olyan befektetőket vonzott magához, mint a Bosch, a Takata, a Nestlé vagy éppen a Vodafone. De arról is beszélt, hogy Miskolc smart és green city, vagyis okos és zöld város szeretne lenni, minden fejlesztést ennek függvényében végeznek.

Együttműködési lehetőségek

A megye adottságait és adatait Bihall Tamás, a BOKIK elnöke mutatta be a lakosság, a közlekedés, infrastruktúra, a gazdasági szektorok, vállalkozások típusa és működése alapján.

Ezt követően egy bemutatófilmet nézhettek meg a résztvevők Vietnamról, az együttműködési lehetőségekről pedig Pham Van Cong kereskedelmi kancellár beszélt. De bemutatkozott a Magyar-Vietnami Üzleti Tanács és a Magyarországon Működő Vietnami Vállalkozások Szövetsége is.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában