Helyi közélet

2017.05.11. 11:30

A nap receptje: nyúl gombamártásban

Debrecen, Mezőkeresztes, Miskolc, Nyíregyháza - Már csak a tejszínes-mandulás-sherrys mártás miatt is nagyon megéri elkészíteni.

Debrecen, Mezőkeresztes, Miskolc, Nyíregyháza - Már csak a tejszínes-mandulás-sherrys mártás miatt is nagyon megéri elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 1,6 kg nyúlhús
  • 5 dkg hámozott mandula
  • 2 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg apró csiperkegomba
  • 5 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1-2 ek. olaj
  • 1/2 tk. szárított kakukkfű
  • 2 enyhén púpozott ek. liszt
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl száraz sherry vagy szamorodni
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1-2 babérlevél
  • fehér bors
  • Elkészítés:

    A gerincet 2–4 részre vágjuk, majd sóval és fehér borssal minden húsdarabot bedörzsölünk. A mandulát felaprítjuk. A vöröshagymát felszeleteljük, a fokhagymát felaprítjuk. A szalonnát felkockázzuk. Lábasban az olajat felhevítjük, beleszórjuk a szalonnát, kiolvasztjuk és a pör­cöt kiszedjük. A húsdarabokat minden oldalról megpirítjuk, majd kivesszük. A zsiradékban a gombát, a vörös- és a fokhagymát megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mandulát, a kakukkfüvet, és tovább pirítjuk. Liszttel megszórjuk, lepirítjuk, majd 1/2 liter vízzel, a tejszínnel és a sherryvel felöntjük. Az ételízesítővel elkeverve felforraljuk, majd a nyúldarabokat, a pörcöt és a babérlevelet is egy órát pároljuk.

    - Wagner Istvánné, Mezőkeresztes -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában