Helyi közélet

2017.04.06. 09:15

A Hegyalja piac a díjazott

Bodrogkeresztúr - A Tokaji Világörökségi Szakmai Napon adták át a Takács András Emlékdíjat.

Bodrogkeresztúr - A Tokaji Világörökségi Szakmai Napon adták át a Takács András Emlékdíjat.

A bodrogkeresztúri faluházban tartották meg a Tokaji Világörökségi Szakmai Napot, amelynek keretében átadták a Takács András Emlékdíjat, amelyet idén a Hegyalja piac kapott meg.

Értékteremtés

– Takács András szellemisége és borvidéki munkája olyan folyamatokat indított el, amely sok helyi szereplőben megerősítette a közös és egyéni felelősségvállalást Tokaj-Hegyaljáért. Filozófiája, miszerint egyszerű, de minőségi közösségi munkával a világörökségi terület olyan eredményeket tud elérni, amely példaértékű, és minden szereplő számára pozitív hozadékkal jár, máig kihat a borvidékért tenni akaró emberek, közösségek gondolkodására – mondta lapunknak dr. Molnár Péter, a díjat alapító Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság elnöke. – Az ötéves Hegyalja piac egy olyan civil kezdeményezés, amely egyszerre teremt értéket, ápolja a helyi közösségeket, erősíti az emberi kapcsolatokat. Visszahoz valamit abból a hegyaljai kultúrából, amelynek szerves része volt, hogy az emberek találkoztak és beszélgettek egymással. A Hegyalja piac példája mutatja, mennyire fontos az egyéni és közösségi szerepvállalás itt, Tokaj-Hegyalján is.

Három díjazott

Az idei díjat három hölgy, Lengyel Enikő, Fortuna Judit és Somogyi Krisztina vette át. Lengyel Enikő hangsúlyozta, ő csak az első két évben vett részt a Hegyalja piac körüli szervezési munkákban, három éve Fortuna Judit és Somogyi Krisztina nevéhez kötődik a piac.

– Amikor elkezdtük, akkor volt még kialakulóban maga a termelői piac fogalma – mondják a díjazottak. – Rengeteg kreatív ember vett körül minket, akik az ötleteikkel segítették a munkánkat. Akkoriban sokan hitték azt, a kezdeti lelkesedés és lendület elmúltával ez a civil kezdeményezés is szépen lassan majd elhamvad. Az eltelt öt év azt bizonyítja, hogy a minden hónap második vasárnapján a Sárga borháznál megrendezendő piac nem veszít a népszerűségéből, az árusítók és a vásárlók egy­aránt kedvelik. Hogy ki dönti el, mi a minőségi termék a piacon? Természetesen a vásárlók, az ő igényeik határozzák meg, melyik termék lesz kelendő és melyik a kevésbé kedvelt.

A nap a díjátadót követően szakmai előadásokkal folytatódott.


A díjazottak

A Takács András Emlékdíj eddigi díjazottjai:

  • 2015: Rák József, Hercegkút polgármestere
  • 2016: Salamin Ferenc és Kovács Ágnes építészek
  • 2017: Hegyalja piac

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában