Helyi közélet

2017.03.06. 09:55

Kézműves Kupa Miskolcon - Akár a velencei karneválban

Miskolc - Szépséges frizurákat, sminkeket, körmöket és szempillákat láttunk a vasárnapi Kézműves Kupán.

Miskolc - Szépséges frizurákat, sminkeket, körmöket és szempillákat láttunk a vasárnapi Kézműves Kupán.

Magasodtak a velencei karneváli kontyok, épültek az extrém francia és szalonkörmök, a boszorkánynak öltözött modellek roxforti díszítést kaptak félelmetes körmeikre, hosszabbodtak a szempillák, a sminkek pedig az „Oxford diákja” címmel készültek. Vasárnap a Kézműves Kupán jártunk a miskolci Generali Arénában, ahol fodrászok, kozmetikusok, műkörömdíszítők és -építők, valamint lábápolók mérték össze tudásukat. Tanulók és felnőttek egyaránt. Az épp versenyzőkkel nem lehetett beszélgetni, de akik már túl voltak a zsűrizésen, azokkal igen.

Hajtetoválás

Murányi Mariann különleges kategóriában indult: férfi hajtetoválásban. Elmagyarázza, mit is jelent ez. A modell hajának 40 százalékába kell valamilyen mintát tetoválni, azaz borotválni.

– Ez volt a második nagyobb versenyem, nagyon izgultam. Sikerült azért mindent megcsinálnom. Ezek a versenyek rendkívül hasznosak, hiszen sokat tanulhatok – mondja Mariann, aki Mezőkövesden lakik, de a miskolci Szemere Bertalan Szakgimnázium fodrásztanulója.

Megérkezik a modellje, aki tulajdonképpen Mariann öccse. Így láthatjuk is a versenyművet. Marcell sötét hajában különböző hosszúságú és irányú csíkok, hullámok futnak. Megtudjuk tőle, a jó modell türelmes, sötét a haja, mert a tetoválás abban érvényesül igazán, és persze fontos az arckontúr is.

Juhász Róbert is túl van a megméretésen, ő a kazincbarcikai Surányi Endre Szakgimnáziumban tanul. Férfi trendhajvágás kategóriában indult. Modelljén részletesen elmagyarázza a főbb szabályokat. Hol kell rövidebbre vagy hosszabbra hagyni a hajat. Hány színt kell használni, mikor jó a pajesz, hogyan lesznek trendik a kontúrok.

– Ez az első komolyabb versenyem, azért jöttem, hogy ellessek valamit. Remélem, sikerül is – mondja.

Az élmezőnyben

Madarász Istvántól, a verseny főszervezőjétől, a BOKIK Egészségügyi és Szolgáltató Osztályának vezetőjétől megtudtuk, az idei Kézműves Kupán közel 260 versenyző (felnőttek és tanulók) 34 kategóriában indultak. Ezzel a szakmai versenyek élvonalába került a miskolci rendezvény. A szervezők célja természetesen az, hogy a különböző szépségápoló szakmákat népszerűsítsék, fejlesszék, és hogy a fiatalabb korosztály is megismerje az új trendeket. Madarász István elárulja, itt van a kupán Magyarország egyetlen fodrász világbajnoka is, Arató Krisztián. Rögtön meg is keresi nekünk, hogy tudjunk vele beszélni.

A világbajnoktól megtudjuk, meghívást kapott a Kézműves Kupa szervezőitől. Részt vett a zsűrizésben, de a zsűri felkészítésében is, mert a kamara szeretné, ha a verseny zsűritagjai még képzettebbek lennének.

– Örömmel látom, nagyon sokan indultak a versenyen. Alapvetően jó munkákat láttunk, sőt olyan szakemberek is eljöttek Miskolcra, akik már komoly tudással és tapasztalattal rendelkeznek – fogalmaz. Majd elárulja: 2008-ban lett világbajnok Chicagóban, az OMC Világbajnokságon full fashion kategóriában. Itt olyan hajvágással kellett megjelenni, ami picit előremutató, de kifejezetten a divatról szól, és ez áll a legközelebb a hordható kategóriához.

Tíz perc, hatvan konty

A Kézműves Kupa egyik nagy attrakciójának számított, amikor a páston 60 fodrász 10 perc alatt készített el egy-egy utcai kontyot. Ez tulajdonképpen egy elő Guinness-­rekord volt, jövőre már élesben megy. A kontytűző rekord ötletgazdája Molnár Éva fodrászmester, aki elárulta: régi álma vált most valóra. Évekkel ezelőtt tervezte már a csoportos kontykészítést, de szponzorok hiányában eddig ez elmaradt. Az idén tulajdonképpen 3 nap alatt tudta összeverbuválni a megyénkbeli fodrászokat, akik között kollégái és tanítványai is ott vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában