Helyi közélet

2017.03.23. 13:47

„Ha van célod, van helyed is”

Miskolc - A Schönherz Iskolaszövetkezet szerdán a Miskolci Egyetemen rendezett kerekasztal-beszélgetést.

Miskolc - A Schönherz Iskolaszövetkezet szerdán a Miskolci Egyetemen rendezett kerekasztal-beszélgetést.

A rendezvényen a vállalatok képviselői közösen érintették a helyi munkaerőpiaci viszonyokat, lehetőségük volt bemutatni tevékenységüket, tájékoztatást adtak a munkáltatói elvárásokról, elhelyezkedési és előrelépési lehetőségekről, valamint a vállalatoknál alkalmazott kiválasztási folyamatról is.

Nem hiszem, hogy csak Budapesten lehet sikeres valaki. Pál Dénes

– Az volt a célunk, hogy elindítsuk a folyamatot, amely során közelebb kerülnek egymáshoz a cégek és a diákok – mondta lapunknak Pásztor Petra, a Schönherz Iskolaszövetkezet miskolci kirendeltségének vezetője. – Szeretnénk elérni, hogy elinduljon egyfajta párbeszéd, és a fiatalok megismerhessék azokat a lehetőségeket, amelyek adottak Miskolcon. Azt tapasztaljuk, hogy úgy érzik, nem tudnak elhelyezkedni, nincsen jövőjük, nincsenek pozíciók, a cégek oldaláról viszont azt látjuk, hogy nagyon nagy a fogadókészség és igenis lenne igény munkaerőre. Azonban nem jutnak el egymáshoz ezek az információk.

– Ha valaki nem diákként szeretne dolgozni, hanem főállást keres, annak például jó tudnia, hogy a szallas.hu Miskolcon van – vázolta a részleteket Pásztor Petra. – Vagy azt, hogy mondjuk a Vodafone-nál milyen előrelépési lehetőségek és milyen elvárások vannak. Előfordul, hogy ezzel sincsenek tisztában a fiatalok. Sokszor meg is ijednek, mert lehet, hogy egy álláshirdetésben olyat látnak, ami elrettenti őket, más esetben viszont az fordul elő, hogy túl sokat vár el a cég is. Már most el kell kezdeni nyelvet tanulni. A nyelv egyébként ma már fontos, hiszen például a City Hotelben is sok a külföldi vendég, így a felszolgálóknak is illik nyelvet beszélni.

„Vannak lehetőségek”

Kékedi-Kajtor Elina, a Misys Hungary Kft. képviseletében azt emelte ki, hogy a diákok már az egyetemen is legyenek aktívak.

– Minden hallgató számára fontos információ, hogy a vállalatunk itt van Miskolcon is – mondta. – Ráadásul a pályakezdőknek is ugyanúgy vannak álláslehetőségeink, mint az idősebbeknek.

Elina szerint kifejezetten nagy az elvárás a pályakezdők felé. A cégek egyrészt elvárják, hogy legyen tapasztalatuk az adott szektorban, intuitívan tudjanak beszélgetni szaktémákról. Elina úgy látja, ez nem mindig sikerül. Ilyenkor érzi azt a pályakezdő, hogy nem elég a tudása a jelentkezéshez.

– Másrészt bennük van a drukk, hiszen ez az első nagyobb megfelelés a munkaerőpiacon – fogalmazott.

– Szeretnénk, ha a miskolci egyetemisták tudnák, hogy a szallas.hu miskolci székhelyű cég. Mi egy nagyon jól prosperáló, ütemesen fejlődő cégnek tartjuk magunkat, és úgy gondoljuk, jó lehetőség Miskolcon maradni – ezt már Mezei Enikő, a szallas.hu operációs vezetője mondta. Friss diplomásként nem volt nehéz állást találnia Enikőnek.

Az élet hozta

– Akkor is úgy gondoltam és most is, hogy aki el akar helyezkedni Miskolcon, az eltud. Akinek vannak céljai, az megtalálja itt a helyét – vallja. – Talán az elvárások elrugaszkodottak és nagyon hirtelen akarnak a fiatalok nagyon magas pozícióba elhelyezkedni. Az viszont tényleg nehézség, hogy sok helyen tapasztalattal rendelkezőket keresnek. Ám ez a mi cégünknél nem igaz, nálunk van lehetőség a fejlődésre.

Tudatosan készült a pályára? Tudatosan tanult nyelvet? – kérdeztük.

– Nem mondanám – felelte Mezei Enikő. – Fogalmam sem volt, merre menjek, az élet hozta lehetőségek igazították a pályámat.

Pál Dénes, a miskolci születésű énekes, a 2012-es The Voice – Magyarország hangja és a 2014-es Sztárban sztár nyertese volt a kerekasztal-beszélgetés sztárvendége.

– Nem hiszem, hogy csak Budapesten lehet sikeres valaki, Miskolcon is ismerek olyanokat, akik innen építettek karriert, sőt itt is maradtak – nyilatkozta Pál Dénes. – Engem a munka szólított Budapestre, hiába próbáltam hónapokig ingázni, nem tudtam összeegyeztetni a mindennapi elfoglaltságaimmal.

Már nem Acélváros

„Azért is kértek fel a szervezők, mert a Miskolci Egyetem hallgatója voltam” – mondta Pál Dénes. – „21 évet Miskolcon éltem, az elmúlt négy esztendőben adódott úgy, hogy beleláthatok a fővárosi életbe. Vannak sztereotípiák Miskolc tekintetében, sokan nem úgy látják a város, mint amilyen. Jó, ha néha el tudjuk mondani, hogy Miskolc már nem acélváros, itt is lehet karriert építeni és nem feltételül kell előítélettel lenni a város iránt”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában