Helyi közélet

2017.03.12. 16:31

,,A turisztikában van még lehetőség Bükkszentkereszten"

Bükkszentkereszt - 2016-ban amellett, hogy az uniós pályázatok előkészítése és beadása zajlott – ami még most is folyamatban van –, sokat vállaltunk, és sok mindent sikerült megvalósítanunk – mondta Jámbor Flórián, Bükkszentkereszt polgármestere.

Bükkszentkereszt - 2016-ban amellett, hogy az uniós pályázatok előkészítése és beadása zajlott – ami még most is folyamatban van –, sokat vállaltunk, és sok mindent sikerült megvalósítanunk – mondta Jámbor Flórián, Bükkszentkereszt polgármestere.

– Ami most hirtelen eszembe jut: megnyitottuk a modern kor követelményeinek megfelelő Mária-kövek pihenőt, amit szeretnek az emberek, és nem utolsósorban két munkahelyet teremtettünk vele. Fontos lépés volt, hogy az ifjúsági táborunk konyháját felújítottuk és modern eszközökkel szereltük fel, így már helyben tudnak főzni, és itt is lett egy új munkahely, felvettünk egy szakácsot, aki bükkszentkereszti lakos. Az önkormányzat tulajdonába lévő, az autóbusz-fordulóban található régi ingatlan tetejét kicseréltük, itt a tervek szerint egy kis szatócsbolt fog nyílni. Nem nagy, de fontos lépés volt Rókafarmon egy buszmegálló kialakítása, illetve a látogatókat fogadó információs tábla felújítása is. Sort kerítettünk az Üveghuta-emlékhely tetőszerkezetének felújítására, amit már régóta szerettünk volna. A nemrég felújított óvodánk mindkét csoportszobája pedig egy nagyon szép galériával lett gazdagabb.

A település vezetője még egy tárgyat is kiemelt, nem véletlenül: „Megcsináltattuk azt a főzőedényt, amelyhez már két rekord is fűződik. Az egyik a 7000 töltelékkel készült töltött káposzta – addig 4700 volt egyszerre a csúcs –, ami el is fogyott kora délutánra… A másik a háromtonnányi bükkös-tótos gombaleves: ami nemcsak finom volt, de magyar, sőt világrekordnak is számít, hiszen ekkora mennyiségben még soha, sehol nem főztek gombalevest.”

A terveik

Jámbor Flóriánnal ezután előre tekintettünk, hiszen számos pályázatuk elbírálásra vár.

– Szeretnénk a rendezvényeink helyszínén egy kultúrközpontot kialakítani – kezdte a polgármester. – Faszerkezetes színpad épülne, alatta öltözővel és vizesblokkal, valamint még külön vizesblokkot is kialakítanánk, amit a temetőre érkezők is használhatnának. A szintek között ülőpadok elhelyezését tervezzük. Van már jól működő családi napközink, most pedig egy bölcsődére nyújtottunk be pályázatot, amelyhez az önkormányzat 2016-ban vásárolt egy felújításra szoruló ingatlant. Szerencsére igény is van a település lakói részéről erre. Az általános iskolánk és a tornatermünk energetikai korszerűsítésére is pályáztunk, valamint két sportparkra – az egyiket az ifjúsági táborhoz, a másikat a játszóterünk mellé.

Az ifjúsági tábornál Jámbor Flórián megjegyezte, évről évre – ami tőlük telik – önerőből is szépítgetik, de a teljes korszerűsítéséhez – például a „téliesítéshez” is – nagyon komoly pénzekre lenne szükség. Egyébként egy „pumpa­pályát” is kialakítanának mellette, ahol a terepkerékpárosok tudnának kedvükre gyakorolni.

– Tovább javítanánk a csapadékvíz-elvezetést, ezt egyébként a pályázaton felül is tervezzük, amennyire lehetőségünk van – folytatta a polgármester. – Ugyanilyen fontos a belterületi utak felújítása, az ehhez szükséges eszközök, gépek beszerzésére is pályáztunk. Egy határon átívelő, szlovák–magyar együttműködéssel megvalósuló pályázat keretében pedig egy közösségi házat szeretnénk kialakítani: az ingatlan már megvan, jelenleg könyvtárként és raktárként funkcionál. Nem titok, az a célunk, hogy a ciklus végére valamennyi önkormányzati ingatlant szeretnénk „rendbe tenni”. Pályáztunk a védőnői rendelő és az orvosi szolgálati lakás felújítására is. A civil szervezeteinket is ösztönözzük pályázatok benyújtására, amihez természetesen minden segítséget megadunk.


Több vendégéjszaka

Felvetettük, hogy a település kedvelt célpontja a látogatóknak.

– Ebben van még lehetőség, a turisztikát tovább kell erősíteni – mondta Jámbor Flórián. – Egyedi attrakcióban gondolkodunk, ami máshol még nincs vagy kevés van belőle, ha nem is óriási dolog, de egyedi. Örömteli, hogy a vendégéjszakáink száma 2016-ban – 2015-höz képest – 20 százalékkal nőtt. A fő cél és irányvonal pedig továbbra is az, hogy minél többen ismerjék meg Bükkszentkeresztet, látogassák a rendezvényeinket, és persze a helyi lakosokkal együtt elégedettek legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában