Helyi közélet

2017.02.21. 15:27

Mennyei volt az újcsanálosi tökmag

Újcsanálos - Az uborka nagyon „bejött”, és felújítják az ifjúsági klubot is Új­csanáloson.

Újcsanálos - Az uborka nagyon „bejött”, és felújítják az ifjúsági klubot is Új­csanáloson.

Tökmagot majszolunk az újcsanálosi polgármesteri hivatalban, Csáki Lajos polgármester kínál bennünket. Még 2016-ban kaptak támogatást töktermesztésre a munkaügyi központtól, ezt és az uborkatermesztést vállalta be a település a közfoglalkoztatási program mezőgazdasági irányvonala részeként.

Szeszélyes piac

– Volt értelme, mert munkát ad az embereknek, értéket teremtünk vele – magyarázza a polgármester. Az más kérdés, hogy az idén a tökmagpiac elég szeszélyes, már nem vásárolják fel olyan mértékben – főként az osztrák volt a fő felvevő piac. Míg korábban 850–950 forintot is adtak kilójáért a szezon végén, most csak a töredékéért tudnák értékesíteni.

Márpedig az itt termett tökmag nagyon jó minőségű, nagyobb, vastagabb szemű, a beltartalma is sokkal jobb, mint a piacot elárasztó külföldi magnak. Miközben kóstoljuk – igazán finom –, magyarázza, az itt termett tökmag héj nélküli, nem kell hámozni sem.

– Beledarálható pogácsába, sütibe, és a belőle sajtolt olaj kitűnő a salátákhoz, sőt fagylaltban is finom. A legízletesebb akkor, ha kicsit felmelegítjük, megpirulva egyenesen mennyei.

A 2016-os támogatásból egy szárítóasztalt vásároltak, az idén szeretnének egy összetológépet és egy szárzúzót is a betakarításhoz. Felmerült, építhetnének egy csomagolóüzemet is, így helyi termékként adhatnák a tökmagot. A munkaügyi központnak tetszene is az ötlet, bár ez további egyeztetést igényel.

Az uborkatermesztés viszont – tavaly ültettek először belőle – jól sikerült Újcsanáloson. Kétnaponta szedik, Arnóton van válogatóasztal, oda szállítják. Tavaly 500 ezer forintot keresett rajta az önkormányzat.

Csáki Lajostól még megtudjuk, a településnek 15 hektár szántóterülete van, a helyes vetésforgót szem előtt tartva ennek egy részén tökmagot termesztettek tavaly. Ezentúl sikerült még megvásárolniuk 3-4 üres portát: zöldségekkel, csemegekukoricával, babbal szeretnék ezeket beültetni, de gyümölcsfák telepítését is tervezik.

Start-munkaprogram

Március 1-től indul egyébként az új közfoglakoztatási Start-munkaprogram, amelynek két irányvonala van. Az egyik az említett mezőgazdasági munkák, a másik pedig az ifjúsági klubépület felújítása és parkosítása, így alkalmassá válna szűkebb körű falusi szintű rendezvények lebonyolítására.

– 2016 decemberében a Belügyminisztérium által kiírt szociális célú tüzelőanyag-pályázaton a rendeletünk alapján 87 rászoruló családnak tudtunk adni jó minőségű barnakőszenet – jegyzi még meg Csáki Lajos, és köszönetet mond a munkaügyi központnak, amiért a közfoglalkoztatottak támogatása révén az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató a településen.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában