Helyi közélet

2017.02.21. 14:03

Jogerőssé vált a körömi „méltatlansági” döntés

Miskolc, Köröm - Méltatlanság miatt megszüntette az önkormányzat a garázda körömi képviselőnő megbízatását.

Miskolc, Köröm - Méltatlanság miatt megszüntette az önkormányzat a garázda körömi képviselőnő megbízatását.

A Miskolci Járásbíróság 2016. december 2-án gyorsított eljárásban hivatalos személy elleni erőszak kísérletének bűntette miatt jogerősen 1 év 4 hónap – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte azt a nőt, aki november 30-án rátámadt Köröm település polgármesterére.

Mint arról beszámoltunk, a körömi önkormányzati képviselőként is tevékenykedő nő – közfoglalkoztatás miatti – korábbi nézeteltérésük okán az ominózus napon fia kíséretében berontott a polgármester irodájába, az íróasztalt megpróbálta a polgármesterre ráborítani. A magából kikelt nőt az önkormányzat alkalmazottai vezették ki, miközben a bejárati ajtóba belerúgott és az ajtóüveg kitört.

A bíróság ítéletében a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

Szándékos bűncselekmény

Köröm Község Önkormányzata 2017. január 2-án meghozott határozatában az elítélt képviselőnő képviselői megbízatását méltatlanság miatt 2016. december 21-i hatállyal megszüntette. A testület hatályos jogszabályokra – köztük az önkormányzatokról szólókra – hivatkozva hozta meg a döntését, mivel egyrészt „szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztést szabtak ki ellene”, másrészt nem tett eleget annak a kötelezettségének, hogy az ellene kiszabott jogerős ítéletről tájékoztatja az önkormányzatot.

A törvény értelmében

A magyar önkormányzatok működéséről szóló törvény 38. paragrafus első bekezdésének b pontja úgy szól, hogy „méltatlanság miatt a képviselő-testület megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek”. A képviselő-testület – többek között – ezt a törvényi passzust alkalmazta, amikor kimondta a képviselőnő megbízatásának megszüntetését.

A képviselőnő a döntés ellen 2017. január 9-én a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult azzal, hogy a körömi önkormányzat vele kapcsolatos döntését helyezze hatályon kívül és őt helyezze vissza képviselői jogviszonyába.

A bíróság úgynevezett „nemperes eljárásban” 2017. február 2-án jogerősen elutasította a kérelmet.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában