Helyi közélet

2017.02.26. 15:32

Bellus István főzött: nyúlborda másképpen, egészen másképpen

Miskolc - Főzés közben nemcsak a poénok repkedtek, hanem a főzőműsorokból jól ismert szak­szavak is.

Miskolc - Főzés közben nemcsak a poénok repkedtek, hanem a főzőműsorokból jól ismert szak­szavak is.

Alma, lila káposzta, kacsacomb, burgonya és néhány zöldfűszer sorakozott az asztalon. A kelleténél hamarabb érkeztünk a Drót Bisztró új tankonyhájába meghirdetett celebfőzésre, így volt időnk találgatni, mi készül majd az alapanyagokból. Amit tudtunk, hogy Bellus István humorista, a Showder Klub állandó fellépője avatja majd fel a tankonyhát. A szakácstudományát ugyan nem ismertük, de azt előre tudtuk, jól fogunk szórakozni. Nem csalódtunk, ráadásul az étel is finom lett. Igaz, az elkészítésben Komáromi József, a Drót séfje is segített a humoristának.

Főzés közben nemcsak a poénok repkedtek, hanem a főzőműsorokból jól ismert szakszavak is: konfitáljuk, megfuttatjuk, pürésítjük, rusztikusra törjük, üvegesre pirítjuk. Úgy tűnt, Bellus István nem csupán a színpadon, de a konyhában is otthonosan mozog. „Szeretek főzni, leginkább sülteket készítek, nyáron pedig szívesen grillezek” – árulta el. Majd a végére beszúrt egy vicces mondatot: „De legfőképp melegítek…”

Időközben azért előkerült egy kis segítség is, az okostelefonja, amin a receptet puskázta. Felesége ugyanis részletesen leírta neki, miből is áll és hogyan készül a konfitált kacsacomb, ami végül hagymás tört burgonyával és almás lilakáposzta-pürével került a tányérra.

Az étel ötletét – meglepő módon – egy malacsült adta, amit egy balatonszemesi étteremben kóstolt először a humorista. Olyannyira megtetszett neki a fogás, hogy ennek kacsaváltozata került a család karácsonyi asztalára. Igaz – tudtuk meg – ahhoz még sült gesztenyét is készítettek.

Akár egy főzőműsorban

A humorista elfoglalta helyét a tankonyhában, felmérte az eszközöket, próbálta kitalálni a fűszereket, több-kevesebb sikerrel. A rozmaringot elsőre sikerült neki, abból került is a kacsacomb mellé, amit olajban kezdett konfitálni. De dobott mellé fokhagymát, szemes borsot is. Időszűke miatt az eljárást fel kellett gyorsítani, hiszen egy rendes konfitálás több órán keresztül zajlik. Erre most nem volt idő, ezért – mint a főzőműsorokban már megszokhattuk – előkerült valahonnan egy már megfőtt hús, amit csak pirítani kellett.

A főzőműsorok egyébként sem állnak távol a humoristától, hiszen a világhálón megtalálható számos főzőműsor paródiája, köztük A Konyhafőnöké is. Ebben olyan különleges képességeit ismerhetjük meg, mint például a fűszerek hangról való felismerése. De a videómegosztó portálokon látható kisfilmjeiben bemutatja azt is, hogyan készít vitaminokból spagettit vagy éppen bográcsban teát.

De térjünk vissza a tankonyhába, ahol a burgonya már megfőtt, a hagyma üvegesre párolódott. A káposzta pedig csak arra várt, hogy némi vörösborral a turmixgépben pépesítsék. Majd ez is megtörtént, és már csak a tálalás váratott magára. István egy fagylaltoskanalat kért és kapott, ezzel megformázta a tört burgonyát, majd lilakáposzta-püré került mellé, erre helyezte a ropogósra sült kacsacombot, rá egy kis rozmaring és a sült fokhagyma, na és persze zöldfűszer.

Különböző variációk

Ínycsiklandó volt a látvány, de Komáromi József úgy gondolta, ő másképp helyezné el az ételt a tányéron, így egy újabb kompozíciót készített, egymásra halmozta a káposztát, krumplit, kacsacombot.

A különböző variációkra azért is volt szükség, mert Bellus István konfitált kacsacombja március 1-től felkerül a Drót Bisztró étlapjára. Éppen ezért az sem mindegy, milyen nevet kap az étel. A csütörtöki főzésen ezen is ötleteltünk. Születtek vicces megoldások, de azok közül is a legjobb a séf ajánlata volt: nyúlborda másképpen. Hát igen, ennél másképpen nem is lehetett volna.


Recept: Konfitált kacsacomb hagymás tört burgonyával és almás lila­káposzta-pürével

Elkészítése:

A kacsacombot olajban vagy zsírban konfitáljuk, azaz megfőzzük. A főzéshez rakunk mellé rozmaringot, szemes borsot, fokhagymát, sót. Amikor kész a hús, sütőben pirosra pirítjuk.

A krumplit megfőzzük és üvegesre pirított hagymával áttörjük.

Lilakáposzta-püré:

4-6 személyre:

450 g vörös káposzta, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 nagy fej felaprított hagyma, 2 hámozott, reszelt alma, 3-4 szegfűszeg, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál vörösborecet, só

Elkészítés:

A vörös káposztát finomra reszeljük. Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk, ebben megpároljuk a hagymát. Beletesszük a káposztát és az almát. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Lefedjük, és 35–40 percig pirítjuk, amíg a káposzta puha nem lesz. Ha kész, utána fűszerezzük, majd leturmixoljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában